Esra van asap is niet op haar mondje gevallen

Gepubliceerd op: 22 april 2013

Studentenpartij asap maakte vorige week als eerste haar kieslijst bekend. Op nummer één staat Esra Hageman, tweedejaars antropologiestudente. Dikke kans dat ze volgend jaar in de studentenraad zit. Wie is zij?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA‘Wat wil je weten?’ Esra (20) zet een mok mangothee voor me neer en ploft op de bank. We zitten in de kamer van Umoja, de studievereniging van culturele antropologie en ontwikkelingsstudies. ‘Ik ben coördinator interne betrekkingen van Umoja. Medezeggenschap boeit me erg. Als ik niet gevraagd was door asap, was ik volgend collegejaar misschien in de opleidingscommissie gegaan. Maar in de studentenraad vertegenwoordig je studenten van alle faculteiten, dat is geweldig natuurlijk.’

Esra trekt haar benen op en vertelt enthousiast verder. ‘Wat ik leuk vind aan medezeggenschap? Dat zit gewoon in me. Wie klaagt, moet ook zijn steentje bijdragen. Ik vind het de verantwoordelijkheid van studenten om hun stem te laten horen. En van de universiteit om ernaar te luisteren.’

‘Ik kan nog niet vertellen hoe het tienpuntenplan en de campagne van asap eruit gaan zien, maar voor mij persoonlijk is de onderwijsintensivering een belangrijk punt. Om aan meer uren te komen, worden hoorcolleges verlengd, terwijl de stof hetzelfde blijft. Dat levert geen verdieping op. Ik ben voor meer werkcolleges. En ja, dat vraagt om meer docenten, maar wie weet kunnen ouderejaars ook groepen begeleiden.’

Esra is geboren Nijmeegse. ‘Ik wilde per se in een andere stad gaan studeren. Na mijn eindexamen ging ik een jaar naar Ghana en Togo. Daarna wist ik wat ik wilde studeren: culturele antropologie en ontwikkelingsstudies. Maar alleen de Radboud Universiteit biedt die twee in één bachelor aan. Nooit spijt van gehad: Nijmegen is een geweldige studentenstad.’ Naast haar studie en bezigheden voor Umoja en asap houdt ze weinig tijd over. ‘Ik ga wel graag stappen en ik werk sinds mijn zestiende in het pannenkoekenhuis op de Duivelsberg, bij Berg en Dal.’

Genoeg koetjes en kalfjes. Wat maakt Esra geschikt als lijsttrekker? Waarom moeten alle studenten op haar stemmen? Die vraag maakt haar even verlegen. Ze schuttert iets over ‘niet op mijn mondje gevallen’ en ‘actieve student’. Vriendin Julia Slegers, die in de Umoja-kamer zit te werken, maakt vrolijk korte metten met die bescheidenheid. ‘Esra heeft gewoon hartstikke veel charisma. Ze krijgt zonder moeite veel gedaan van mensen, ik denk dat ze een fantastische lijsttrekker is.’ / Lydia van Aert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Laatste nieuws