Grootschalig politieoptreden na binnendringen bestuursgebouw door Palestinademonstranten
-
De politieactie op de Heyendaalseweg Foto: Vox
UPDATE - Flinke oproer vanmiddag op de campus van de universiteit. Na het kort binnendringen van het Berchmanianum door Palestinademonstranten volgden drie aanhoudingen op de Heyendaalseweg. De universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk.
De demonstratiemars ging om 12.30 uur van het Erasmusplein naar het Berchmanianum. Er werd geëist dat het college van bestuur het advies overneemt om de samenwerkingen met Israëlische universiteiten stop te zetten. Bij het Berchmanianum kwam collegevoorzitter Alexandra van Huffelen naar buiten om de demonstranten te woord te staan.
Zij wilde echter niet in gesprek met een woordvoerder met gezichtsbedekking. Toen ze weer naar binnen liep, volgden enkele demonstranten haar het Berchmanianum in. Beveiligers konden dat niet beletten. In de hal op de benedenverdieping bleef de groep een halfuur protesteren.
14 politiewagens
De politie kwam ter plekke met ten minste 14 wagens en zette de Houtlaan af. Nadat enkele agenten in gesprek gingen met de demonstranten, verlieten die het gebouw. Daarop verplaatste de groep zich weer naar het Erasmusplein.
Daar verlieten vijf demonstranten, arm in arm, de menigte. Op de Heyendaalseweg werden zij ingesloten door politie. Ten minste een van hen werd gearresteerd. Met behulp van een politiehond en wapenstokken werden toegesnelde sympathisanten op afstand gehouden. Een van de arrestanten werd in haar been gebeten. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.
De politie heeft in totaal drie aanhoudingen verricht. Zij worden volgens een woordvoerder verdacht van openlijke geweldpleging, twee van hen ook van mishandeling. Dat zou in of rondom het Berchmanianum hebben plaatsgevonden. Om kwart voor twee verlieten de agenten, onder luid gejoel, de campus weer.
Lawaaidemonstratie
Na afloop meldden twee studenten, die aanwezig waren in het Berchmanianum, aan Vox dat zij op die plek zijn geduwd door de beveiligers, waarbij een van hen een duw tegen de keel kreeg. Ze zeggen geen incident te hebben gezien dat een arrestatie na afloop zou rechtvaardigen.
De actiegroep Nijmegen Student Encampment heeft voor vanmiddag een lawaaidemonstratie aangekondigd bij het politiebureau.
Reactie college van bestuur
Het college van bestuur heeft zojuist een reactie op de site geplaatst over de demonstratie en de aanhoudingen. In dit bericht staat:
“Een groep pro-Palestinademonstranten is met fysiek geweld rond 13 uur een gebouw op de campus van de Radboud Universiteit (Berchmanianum) binnengedrongen. Daarbij hebben zij een beveiliger in de hand gebeten, is een medewerker vastgegrepen en geslagen en een andere medewerker gekrabd en de arm gepijnigd.
Collegevoorzitter Alexandra van Huffelen: ‘Het is een schande dat onze eigen medewerkers op deze manier worden belaagd; een vorm van grensoverschrijdend gedrag dat alle perken te buiten gaat. Dit kunnen we niet accepteren. Het is goed om te weten dat de politie aanhoudingen heeft verricht.’
Medewerkers hebben aangifte gedaan van het fysieke geweld en de universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk.”
Geschrokken student schreef op 7 mei 2025 om 14:49
Ik heb dit zien gebeuren, de demonstranten hebben zich netjes gehouden vreedzaam en geweldloos. Het was de politie die buitenproportioneel veel geweld inzette zonder verklaring. Schande dat het CvB dit haar eigen studenten laat overkomen.
Pieter schreef op 7 mei 2025 om 16:19
“Daarbij hebben zij een beveiliger in de hand gebeten, is een medewerker vastgegrepen en geslagen en een andere medewerker gekrabd en de arm gepijnigd.”
Dat noem ik niet vreedzaam en geweldloos.
“Medewerkers hebben aangifte gedaan van het fysieke geweld en de universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk”, schrijft De Telegraaf
Getuige schreef op 7 mei 2025 om 16:23
Absoluut niet geweldloos gedemonstreerd. Belachelijk dat er op deze wijze wordt gedemonstreerd. Doe het vreedzaam of doe het niet, dan is er ook geen politie nodig en kost het de samenleving niet zo veel geld wat heel veel beter kan worden besteed.
Docent schreef op 7 mei 2025 om 15:21
Ik kan ook getuigen van wat er is gebeurd. Wat een schande. Het grootschalige machtsvertoon, de intimidatie, en het geweld van de politie – echt totaal buiten alle proporties. Een politiehond die een student bijt!? En dat is niet voor de eerste keer! Wanneer het zo uitkomt heeft het CvB het over mensen die zich onveilig voelen door demonstraties, maar ze laten dit ondertussen gebeuren. Voor een vermeende duw, die zou hebben plaatsgevonden toen studenten een gebouw op HUN campus binnen liepen, omdat Alexandra weigerde in gesprek te gaan vanwege een gezichtsmasker (maar dus wel gemaskerde en undercover agenten laat komen!!!).
Radboud schande – het bloed van weer een student aan je handen.
Alle hulde, respect, liefde, voor de studenten die zich steeds weer inzetten, met het nodige gevaar dus.
Alexandra, Agnes, José, hebben jullie het nieuws een beetje gevolgd deze week? Wat gaan jullie maandag zeggen? Is het politiegeweld van vandaag, en de chaotische afsluitingen van allerlei gebouwen, alvast een waarschuwing voor maandag? Of laten jullie eindelijk je geweten spreken?
Medewerker schreef op 7 mei 2025 om 16:21
Het cvb zuigt dit hele verhaal uit de duim? Ik heb die demonstranten vaker bezig gezien en die deinzen niet terug om geweld te gebruiken.
Henning schreef op 7 mei 2025 om 17:11
Kleine correctie: de campus (de hele grond en de gebouwen) is privéterrein. Het is eigendom van de Stichting Katholieke Universiteit. Het feit dat het grootste deel openbaar toegankelijk is en de RU ook als bijzondere universiteit mede uit publieke middelen wordt gefinancierd, verandert niets aan het huisrecht welk het CvB heeft. De gebouwen zijn niet openbaar (en al hele maal geen bezit van de studenten), ze zijn onderdeel van het privéterrein van de universiteit. S.v.p. geen feitelijke onjuistheden sneaky inbouwen 😉
Leonard Opdam schreef op 7 mei 2025 om 17:41
@Henning: dat ligt niet zo zwart-wit hoor. Als je je inleest in jurisprudentie rondom het demonstratierecht weegt o.a. mee of een locatie normaliter open toegankelijk is, en kunnen ook bezettingen van privéterrein en gebouwen onder wettelijk toegestaan protest vallen.
Henning schreef op 7 mei 2025 om 19:55
@Leonard Opdam: Ja, dat zou inderdaad kunnen. Ik vond het alleen belangrijk om duidelijke te maken hoe de eigendomsverhoudingen zijn. Daarnaast is m.w. niet het hele Berchmanianum open toegankelijk. Zeker bij de kantoren en werkplekken op de hogere verdiepingen kom je alleen met een pas binnen. Het is dus maar zeer de vraag of het Berchmanianum in z’n geheel als ‘open toegankelijk’ beschouwd kan worden. De centrale studentenbalies daar in ieder geval wel. En dan kun je je afvragen of medewerkers zich geïntimeerd voelden door het protest. Of dat zo was of niet, kan ik uiteraard niet beoordelen. Maar zoals je zegt: het is niet zo zwart-wit inderdaad.
Bezorgde student schreef op 7 mei 2025 om 15:23
Voor de zoveelste keer belt het CvB een gewelddadige politiemacht inplaats van dat ze actie ondernemen en handelen in overeenstemming met het advies van hun eigen “ethische commissie”.
Tijd voor die drie “bestuurders” om af te treden.
Aanwezige medewerker schreef op 7 mei 2025 om 16:34
Absoluut onacceptabel, het CvB moet zich schamen. Na een rustig protest liepen we weg, terwijl de politie dat eerder tegenhield en ons bedreigend achterna liep, en de demonstranten filmden (vind je het gek dat studenten dan hun gezicht bedekken). Agenten tackelden een paar studenten die rustig naar hun gebouw liepen, zetten de hond in, sleurden studenten over het asfalt en sloegen met stokken in op omstanders. Ook agenten in burger die studenten sloegen. Toen ik een student wilde beschermen en verhaal haalde kreeg ik ook een nare douw in mijn borst.
Dit gaat alle perken te buiten en was nergens voor nodig. De reactie van het CvB is ook weerzinwekkend. Deze excessen zouden moeten laten zien dat de politie niets te zoeken heeft op onze uni, in plaats daarvan doet het CvB er een schepje bovenop, wie is hier aan het polariseren??
Sven schreef op 7 mei 2025 om 16:36
Suffe vraag waarschijnlijk, maar studenten en medewerkers mogen toch gewoon het Berchmanianum in? Waarom zou je ze dat beletten?
Student a/d managementfaculteit schreef op 7 mei 2025 om 17:07
dit!!!
AfgebakendOnderscheid schreef op 7 mei 2025 om 17:25
Studenten mogen ook gewoon colleges in, maar als er ineens 50 mensen met vlaggen voor je werkgroepzaal staan om je docent het lesgeven onmogelijk te maken, verandert de balans. Nogal een verschil tussen een individuele student/medewerker en een groep.