Een diploma kun je ook gewoon kopen

26-02-2015, 00:00

Een diploma hoeft niet altijd bloed, zweet en tranen te kosten. Soms is een uurtje googelen en tweehonderd euro op de bank genoeg. Daarmee koop je namelijk een echt diploma van een nep-universiteit. Welkom in de wondere wereld van de diploma mills.

Hoezo studeren? Een diploma kun je ook gewoon kopen. Foto: Erik van 't Hullenaar
Hoezo studeren? Een diploma kun je ook gewoon kopen. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Afstuderen aan de Radboud Universiteit kan een bijzonder zenuwslopend proces zijn. Zeker als je, zoals schrijver dezes, dusdanig lang over je scriptie doet dat je mogelijk alle mastervakken opnieuw moet doen. En dat terwijl er nog twee volledige hoofdstukken aan je thesis ontbreken én je vlak voor de deadline nog een verre vakantie geboekt hebt. Dan komt het wel eens voor dat je in je bed ligt, naar het plafond staart en denkt: wat als het nou allemaal niet lukt?

Tja, wat dan? Tussen de nachtelijke visioenen over gapende kraters op het cv en immer voortdurende werkloosheid, kwam er in een helder moment ineens een prachtidee voorbij. Mocht een écht Radboud-papiertje niet lukken, zijn er dan mogelijkheden om een uh… iets minder officieel diploma te krijgen? Dat bleek na een korte internetzoektocht inderdaad zo te zijn.

Sterker nog: twee dagen na de nachtelijke overpeinzingen volgde een e-mail van de zelfverklaarde ‘twintigkoppige examencommissie’ van de Sheffield State University, waar ik me een paar uur eerder had ingeschreven. ‘Gefeliciteerd, we hebben zojuist besloten dat u bent geslaagd voor onze bachelor Aerospacial Engineering.’ Ik was plots een afgestudeerd lucht- en ruimtevaarttechnicus. En dat zonder ook maar één letter over het onderwerp gelezen te hebben. Voor 250 dollar is in de duistere krochten van het internet een echt bachelordiploma te krijgen, in elke richting die je maar wilt. Voor honderd bucks extra heb je zelfs je master.

Het nepdiploma van Tim
Het nep-diploma van Tim

Crime Scene Investigation
Een diploma mill werkt even eenvoudig als geniaal. Aan de Sheffield State University – of een van de andere diploma mills – studeer je niet af door vakken te volgen. Je studiepunten behaal je op basis van je levenservaring. Een speciale commissie beoordeelt na een grondige bestudering van een opgestuurd cv het aantal credits dat de ‘student’ in zijn of haar leven verdiend heeft. Wie genoeg credits heeft voor de gewenste studie, krijgt een diploma.

In werkelijkheid telt vooral het krediet op je bankrekening – zo blijkt. Op mijn cv stond voor de grap namelijk vrij prominent ‘heeft twee linkerhanden en een afkeer van alles waar een schroefdraad op zit’. Niet bepaald handige eigenschappen voor een toekomstig raketgeleerde. Toch bleken ze geen beletsel om af te kunnen studeren als lucht- en ruimtevaarttechnicus.

Ik had overigens ook een van de 132 andere bachelors kunnen kiezen: Crime Scene Investigation en Criminologie vielen op de valreep af. Na je studiekeuze hoef je alleen nog het gewenste gemiddelde cijfer in te vullen (voor een paar tientjes extra studeer je cum laude af), de factuur te betalen en voilà: je kunt je afstudeerfeest gaan plannen!

Het zal geen verrassing zijn dat je Sheffield State University niet tegenkomt op de jaarlijkse rankings van universiteiten. Het is namelijk ook geen echte universiteit: er is geen campus, geen hoogleraar en geen onderwijs. De universiteit is wel geaccrediteerd: door de zogeheten Accrediting Commission of International Colleges and Universities (ACICU). Het is wel een beetje jammer dat deze accreditatiecommissie net zo verzonnen is als de Sheffield State University zelf.

Cambridge
Een diploma mill draagt altijd een ronkende naam die lijkt op die van een echte universiteit. De echte University of Sheffield hoort bij de beste honderd uni’s ter wereld, de Sheffield State University uiteraard niet. Aan de inmiddels opgeheven Cambridge International University kon iedere onbenul ‘afstuderen’, aan de échte Cambridge University ligt dat wat anders. Ook de namen Trinity College and University (in plaats van Trinity College) en Columbia State University (in plaats van Colombia University) zijn treffende voorbeelden van nepuniversiteiten die zich voor proberen te doen als chique academische instellingen.

Tussen inschrijven, afstuderen en het in ontvangst nemen van het diploma (een academische plechtigheid zit er helaas niet in) zit precies één week. Het moet gezegd: het diploma ziet er niet slecht uit. Er zijn handtekeningen, stempels en zegels die er duur uitzien. De bul bestaat uit tien pagina’s: een award of excellence, een certificate of distinction, de lijst van onzindocumenten is lang.

Tims 'award of excellence'
Tims ‘award of excellence’

Vooral de cijferlijst wekt op de lachspieren. Voor de vorm is het curriculum verdeeld in vier semesters. Blijkbaar ging de het vak Introduction to the Profession in het eerste semester me goed af, getuige de klinkende ‘A’ als beoordeling. Aerospace Propulsion (B+), Vector Calculus (B+) en vooral Fluid Mechanics (C+) kostten me klaarblijkelijk meer moeite.

Miljardenbusiness
Het papiertje is dus binnen[1]. Dat is mooi. Maar wat kan ik ermee? Is het strafbaar? En zijn diploma mills een bekend probleem? Dat laatste is zeker zo, afgaand op het bestaan van het Coördinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills (CIDM). Het platform is een initiatief van het ministerie van OCW, het DUO en Nuffic, een instantie die zich bezighoudt met de internationalisering van het Nederlandse onderwijs.

‘Heel vaak kom ik het niet tegen’, zegt Harm Voogt, directeur van het screeningskantoor CV-OK. ‘Maar sollicitanten geven toestemming om hun cv door ons te laten checken. Daar zal een preventieve werking vanuit gaan. Zo nu en dan zit er eentje tussen die toch denkt dat hij ermee wegkomt.’

Jessica Stannard is bij Nuffic verantwoordelijk voor het checken en erkennen van buitenlandse diploma’s en krijgt in die functie heel af en toe een papiertje uit een diploma mill op haar bureau. ‘We houden geen cijfers bij, het komt maar zelden voor in Nederland. Mondiaal gezien is het wel een issue – een jaar of tien geleden was het een miljardenbusiness. Nu is het wat minder dan destijds, maar het gebeurt nog steeds. In Nederland zelf zijn geen diploma mills actief waar je op basis van je levenservaring je diploma koopt.’

Verreweg de meeste diploma mills zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Dit land heeft dan ook een lange geschiedenis met dit fenomeen. In de jaren tachtig sloot de FBI na Operation DipScam (‘diploma scam’) in totaal 39 nepuni’s. De FBI identificeerde in totaal 12.500 alumni, onder wie veel overheidsofficials op hoge posten en artsen.

Strafbaar
In 2004 bleek er weinig veranderd. Laura Callahan was destijds directeur van het US Department of Homeland Security, maar moest aftreden toen bleek dat haar diploma van een nepuniversiteit kwam. Er volgde een onderzoek. Drie diploma mills besloten mee te werken, alleen daaraan hadden al 463 overheidsbeambten ‘gestudeerd’. 257 van hen werkten bij defensie. 28 diplomafraudeurs waren al opgeklommen tot seniorposities.

Tims cijferlijst is indrukwekkend
Tims cijferlijst is indrukwekkend

In de laatste tien jaar zijn in de VS veel maatregelen genomen, maar niet op federaal niveau. Sommige staten – zoals Ohio en Wyoming – hebben hun regelgeving echter niet op orde. Gevolg is dat de diploma mills zich daar probleemloos kunnen vestigen. Ook de Sheffield State University is afgaande op het telefoonnummer in Ohio gevestigd (een adres van de ‘campus’ is nergens te vinden).

Ook in Nederland zijn weleens diploma mills geweest. Het is in Nederland legaal om een simpel kinderklasje een universiteit te noemen, maar het wordt strafbaar zodra met de termen bachelor en master gestrooid wordt. Die zijn namelijk wettelijk beschermd. De niet-geaccrediteerde Al-Huraa Universiteit in Den Haag kreeg in 2013 een boete omdat deze naar eigen zeggen bachelor- en masterdiploma’s uitreikte. Minister Bussemaker zou voor eind 2014 met een wetsvoorstel komen om ook de term universiteit te beschermen, maar dat is tot dusver niet gebeurd.

NASA
Voor de ‘consument’ – zoals ondergetekende – is het in principe niet illegaal om zo’n diploma aan te schaffen. “Dat mag”, zegt Harm Voogt. “Je mag het op je kamer hangen en aan al je vrienden laten zien. Maar gebruik zo’n nepdiploma niet tijdens het solliciteren. Dat is strafbaar.” Volgens de letter van de wet gaat het dan om valsheid in geschrifte. In de praktijk leidt dit vrijwel nooit tot een aangifte, laat staan een veroordeling.

Voor justitie hoeft een diplomamill-alumnus dus niet te vrezen. Dan rest enkel nog de hamvraag: werkt het? Zou ik, als kersverse vliegtuigtechneut, aan de slag kunnen bij Fokker, KLM of – waarom niet hoog inzetten? – de Koninklijke Luchtmacht of NASA? ‘Ik pik zulke diploma’s er meteen uit’, zegt Jessica Stannard. ‘Maar ik ben hier in gespecialiseerd. Met name kleine bedrijven zonder HR-afdeling kunnen hier mogelijk intrappen.’

Dat zegt ook Voogt. ‘In sommige sectoren is een cv-check verplicht, maar in heel veel beroepen niet. Wij merken dat vooral grote bedrijven, de multinationals, hun sollicitanten goed doorlichten. Kleine werkgevers hebben daar niet altijd tijd en geld voor over. Daar zou je dus kans maken. Of je dat moet willen is een tweede, maar ik denk dat het vast ergens zal lukken.’ / Tim van Ham

CV-FRAUDE Op 70 procent van de Nederlandse cv’s staan onwaarheden, blijkt uit verschillende studies. ‘Daar heb je natuurlijk verschillende gradaties in. Vaak zijn het relatief onschuldige leugentjes’, zegt Harm Voogt, directeur van het screeningskantoor CV-OK. ‘We zien veel gevallen van functie-inflatie. Mensen die zichzelf bijvoorbeeld manager noemen, terwijl ze dat nooit geweest zijn. Daarnaast zegt ongeveer een op de twintig dat hij of zij afgestudeerd is, terwijl dat niet zo is. Dat is natuurlijk een graad erger.’

[1] Voor alle zekerheid heb ik ook mijn master aan de Radboud Universiteit maar afgerond, mocht een carrière in de luchtvaarttechniek onverhoopt niet van de grond komen.

20 reacties

 1. Centen schreef op 26 februari 2015 om 15:21

  En wie heeft jouw diploma betaald? VOX?

 2. Annemarie Haverkamp schreef op 26 februari 2015 om 18:20

  Inderdaad. Vox heeft de rekening betaald.

 3. CB schreef op 26 februari 2015 om 20:28

  Na allerhande soorten declaraties in de maatschappij ineens een studiedeclaratie. Waar gaat dat toch heen #lol

 4. Mostafa havaz schreef op 4 juli 2015 om 01:59

  Wat kost een Werktuigbouwkundige hbo diploma

 5. fazia schreef op 12 oktober 2015 om 16:50

  Hoe kan je een diploma spw4 of pw4 kopen

 6. oemar schreef op 18 april 2016 om 21:23

  op zoek naar een diploma computer technicen kosten of voorbeeld

 7. Josh schreef op 25 april 2016 om 19:02

  Het is bizar dat men nog steeds diploma’s kan kopen. Maar van de andere kant wel heel prettig voor mensen (zoals mij ;)) die telkens zakken door de examenstress terwijl zij wel de beste van de klas zijn. Zo heb ik wel een kans op de arbeidsmarkt gekregen, en nu gaat het erg goed. Wel jammer dat er zoveel nep aanbieders zijn op internet. Zelf ben ik ook een paar keer genept. Voor degene die geïnteresseerd zijn in een echt goed diploma inclusief registratie kun je het beste naar http://www.diploma-kopen.nl gaan. ‘diploma-kopen’ reageerde bij mij erg snel en ook de service was erg goed. Ik raad natuurlijk niemand aan om een vals diploma te kopen maar mocht je het op een bepaalde manier toch echt nodig hebben dan kan deze website je erg goed helpen!

  • J schreef op 3 juni 2016 om 01:13

   Josh weet jij hoe ik de contact krijg met diploma.kopen.nl nu de website uit de lucht is. (slagomausterlitz@gmail.com)

  • BBRR schreef op 27 september 2016 om 01:53

   http://www.diploma-kopen.nl , diplomakopen123 zijn OPLICHTERS!!
   Je koopt een Bitcion aan op hun adres en vervolgens hoor je niks!

   NEP!!!

 8. Erwin schreef op 13 september 2016 om 21:34

  Tja, wordt ook wel in de hand gewerkt door de zwaar opgeblazen eisen die men tegenwoordig stelt.
  Ik ben al bijna 30 jaar werkzaam in de IT waarvan 22 jaar als freelancer/ZZP’er.
  Desondanks wist een recruiter me vorige week nog te vertellen dat er een knock-out eis lag voor een HBO diploma, terwijl de functie me op het lijf geschreven was (meer dan 20 jaar specifieke ervaring op betreffend vakgebied).
  Dan ben ik toch wel erg geneigd om dan maar een diploma te kopen, alleen maar om te kunnen zeggen dat ik een HBO diploma heb, al blijft de vraag wat dat nog zou toevoegen, 30 jaar nadat ik het eventueel gehaald zou hebben…
  Ik heb dankzij dienstplicht mijn gewenste opleiding (HEAO-BI) niet kunnen doen en heb toen een verkeerde keuze gemaakt om een opleiding te gaan doen die me niet echt paste (HTS-Elektrotechniek omdat Informatica toen nog niet bestond).
  Overigens was HBO toen ook nog echt HBO, scholen werden toen nog niet beoordeeld en gesubsidieerd op basis van slagingspercentages.

 9. Laurake schreef op 25 oktober 2016 om 15:19

  Weet er iemand waar ik een diploma kan kopen van goede kwaliteit

 10. Ed schreef op 4 november 2016 om 06:02

  Ik zoek ook een diploma van goede kwaliteit. Waar kan ik het kopen.

 11. didid schreef op 16 november 2016 om 09:11

  ik zoek naar iemand die een hbo diploma kan maken van goed kwaliteit en snel

 12. Ron schreef op 8 januari 2017 om 20:36

  Mensen wees voorzichtig, zelf diploma halen is het beste maar als je het toch probeert. Diplomakopen2016 (wellicht werken ze ook nog onder andere namen) hebben de gave om betrouwbaar over te komen. Als ze bitcoins van je vragen, niet doen!!!!!!!! Je hoort hierna niets meer van ze, geld weg!!!

  • Martin schreef op 10 januari 2017 om 00:09

   Kan het verhaal van Ron bevestigen, betaald via bitcoins en je hoor niets meer van diplomakopen2016.nl Niet doen!!!!!! #diplomakopen #2016

 13. Rob schreef op 12 januari 2017 om 11:32

  Hallo,

  Ik kan dit verhaal ook bevestigen!!!
  Heeft iemand anders nog tips?

  • Desiree schreef op 14 januari 2017 om 17:47

   Ja heel erg maar ik ben €586,00 kwijt
   Diplomakopen2016.
   Niks meer van ze gehoord.
   Ze waren enorm aardig maar..nu ben ik m’n baan kwijt en m’n geld.

 14. bro schreef op 27 januari 2017 om 12:28

  Wie is wel betrouwbaar dan.
  OPLICHTERS !!!!

  • Gowiththeflow schreef op 16 juni 2017 om 13:12

   Ik ben ook erg benieuwd wie wel betrouwbaar is hierin werk wat ik al jaren doe wordt ineens toebedeeld aan hbo ipv mbo.

 15. Anoniem schreef op 22 juni 2017 om 18:44

  Ik zoek ook een diploma, als iemand iemand weet …please …

Geef een reactie