2020

22 dec 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

In het verleden werd ik rond deze tijd nog weleens gevraagd door Radboud Reflects  om een actualiteitencollege te verzorgen met een jaaroverzicht, en wat ben ik blij dat dat dit jaar niet is gebeurd! En dat is niet eens alleen omdat ik er bijzonder weinig aan vind om een college via het beeldscherm te verzorgen – ik blijk toch nóg meer een podium nodig te hebben dan ik altijd heb gedacht. Dat hebben mijn arme studenten ook flink gemerkt tijdens de cursus, waarmee ik hen dit jaar vanuit mijn doodstille werkkamer in de Erasmustoren zo’n twaalf weken heb lastiggevallen. En dan ben ik nog aardig gewend aan een camera…

Nee, het gaat me er vooral om dat ik nauwelijks kan bedenken waar zo’n jaaroverzicht over zou moeten gaan. Wat is er eigenlijk gebeurd in 2020? Vanaf februari is het eigenlijk alleen maar corona wat de klok sloeg, hoewel, we hadden natuurlijk ook nog COVID-19 en SARS-Cov-2, maar dat maakte het allemaal niet veel sprankelender. Ik kon me in het voorjaar nog vrolijk maken om de tip die we van het college kregen om in de elleboog te niezen, maar dat was het dan ook wel. Vrij vlot daarna zaten we allemaal thuis en kreeg de campus een postapocalyptische uitstraling.

Gebeurde er dan verder echt helemaal niets? Natuurlijk wel, maar ik krijg het nauwelijks op mijn netvlies. Er blijft maar een enorm hardnekkige viruslaag overheen liggen. Trump werd het Witte Huis uit gestemd – maar ook dat lijkt een aardig verband met corona te hebben. Er was wat gedoe met het koningshuis, dat wat onhandig op vakantie ging; ook coronagerelateerd. We waren 75 jaar bevrijd – maar konden het niet vieren omdat we een nieuwe vijand hadden: corona. En de enige echte Sinterklaas, mijn grote voorbeeld, overleed – en natuurlijk was de doodsoorzaak corona.

Ongelooflijk dat een jaar waarin zo weinig gebeurde dat beklijfde de geschiedenisboeken in zal gaan als een jaar dat niemand ooit zal vergeten. Eén grote blur van corona-ellende, en verder eigenlijk niets gedenkwaardigs. Ik ben dus blij dat ik niet gevraagd ben, en wens iedereen een 2021 toe dat wél weer een overzichtswaardig jaar zal worden!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!