Academische klaploper

27-11-2017

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik moet zeggen dat ik het altijd tamelijk lachwekkend heb gevonden, dat gedoe over het auteurschap. Het zal vast wel iets opleveren om boven zo veel mogelijk artikelen als auteur te staan – maar iederéén heeft toch door dat je nooit een zinvolle schrijfbijdrage aan honderden titels per jaar kunt leveren? Je staat op een gegeven moment behoorlijk in je academische hemd, als je het mij vraagt, als je als numero 15 op de lijst van auteurs staat. Geen belangrijke bijdrage geleverd – dan zou je wel een end naar voren of juist helemaal achteraan hebben gestaan, maar blijkbaar toch in het bezit van een zodanige positie dat de mensen die wél iets hebben bijgedragen niet om je heen kunnen en je naam er toch maar bij zetten. Pathetisch zou het zijn, als er niet ook heel veel van af zou hangen. Subsidies bijvoorbeeld, en baantjes. Maar hoe dan ook, volstrekt doorgeslagen.

Dat ik er niet al te veel voeling mee heb komt natuurlijk ook doordat ik uit een wetenschappelijke richting kom waarin de waslijsten aan auteurs nauwelijks voor komen. Opgeleid als politicoloog, lang gewerkt als historicus – dat zijn de disciplines waar doorgaans in eenzaamheid aan een wetenschappelijk project wordt gewerkt. Daar zit geen hele bovenlaag te koekeloeren of er niet ergens een publicatie uitkomt waar de eigen naam nog tussen te frotten is. Hoewel?

Ik kan me nog een grote bonje met een leidinggevende van lang geleden herinneren, die ook de neiging had om zijn naam op plaatsen te schrijven waar die bepaald niet hoorde. Boven een boekhoofdstuk waarin ik een substantiële bijdrage had geleverd bijvoorbeeld (zo’n veertig pagina’s) – en hij niet (2 pagina’s, ook nog samen met iemand anders). Toch meende hij dat zijn naam er wél, maar de mijne er niet boven moest komen, want hij had er zo veel werk in gestoken als redacteur. Voor mijn argumenten was hij niet erg gevoelig, voor mijn dreigement om hem publiekelijk aan de schandpaal te nagelen als academische klaploper des te meer.

Misschien is dat een oplossing voor deze gekkigheid. Gewoon eens duidelijk maken wat iemand nu werkelijk gedaan heeft voor een publicatie. Ik denk dat het dan redelijk snel klaar is met die waslijsten van zogenaamde auteurs.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands