column

Actie!

24 sep 2018

Ik moet zeggen dat ik wel retebenieuwd ben of er vanmiddag iemand komt opdagen bij mijn college. Natuurlijk is de inhoud ervan niet te versmaden en verheugen mijn studenten zich er al weer dagen op, maar er is iets belangrijks aan de hand, belangrijker nog wellicht dan mijn fantastische cursus. Vanmiddag wordt er weer eens actie gevoerd. Actie tegen bezuinigingen op onderwijs. En als voormalig historicus begin ik dan meteen weer weg te dromen naar de jaren tachtig.

‘Deetman, lik m’n reet man’, hoor ik al in mijn hoofd – de slogan die mijn generatie gebruikte tegen de toenmalige minister van Onderwijs, die het in zijn bolle harses haalde om de basisbeurs in te voeren. Verschrikkelijk was dat. En dat je nog maar zes jaar mocht studeren, schande! Dat het achteraf gratis geld was en het allemaal nog veel erger kon (bedankt voor je rentedragende ‘sociale’ leenstelsel, Haagse politici die op kosten van de samenleving vrijwel onbeperkt konden studeren!) konden we toen nog niet weten.

En dus werd het Bestuursgebouw maar weer eens bezet, en het Erasmusgebouw, en liep Den Haag vol met naakte (want ‘uitgeklede’) demonstrerende studenten. En zo ging het met elke ingreep vanuit de politiek. Elke bezuiniging, of het nu het studenteninkomen of de financiering van het hoger onderwijs betrof, kon rekenen op massaal protest.

Maar als ik de berichten in Vox mag geloven – en, ondanks het feit dat iemand op Voxweb volstrekt ten onrechte de achtergrond van een van de schrijvers in twijfel trekt, doe ik dat gewoon – zal het vandaag wel loslopen. Studenten lijken nauwelijks onder de indruk van de impact van de bezuinigingen, in ieder geval niet genoeg om in actie te komen. De ene student moet werken, de ander heeft waarschijnlijk college en een derde zou misschien gaan als hij niets te doen had. Tja, het hele idee achter demonstreren is natuurlijk wel dat je uit je handen laat vallen wat je eigenlijk te doen had en je tijd en energie steekt in het Hogere Doel.

Lekker is dat. Dat wordt dus gewoon college geven vanmiddag. Tenzij ik natuurlijk zélf ga demonstreren. Maar ik heb eigenlijk iets anders te doen, moet werken en heb college…

Lees alle columns van PH neutraal

3 reacties

  1. Ruud schreef op 24 september 2018 om 17:20

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!