Aerosolen

26 aug 2021

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Wat een verschil met vorig jaar! De campus bruist in deze introductietijd alsof er nooit een dodelijk virus heeft rondgewaard. Jammer alleen dat het nog steeds overal zijn lelijke kop opsteekt– ik hou mijn hart vast als ik die jongelui zonder ook maar enige afstand te houden zie sporten, zie feesten, hoor schreeuwen – de aerosolen zijn bijna zichtbaar.

En straks komen al die jongelui weer in groten getale ook mijn collegezaal in. Gelukkig heb ik voor zover ik weet geen onderliggend lijden, maar ik kan me het ongemak van veel collega’s goed voorstellen. Sterker nog, erg gerust word ik er zelf ook niet van, zeker niet omdat het OMT had aangeraden nog een weekje of drie te wachten met het openstellen van het hoger onderwijs. Pas dan zal de vaccinatiegraad onder de studentenpopulatie op peil zijn. En dat OMT adviseert op wetenschappelijke gronden – iets waarvoor een universiteit toch iets gevoeliger zou mogen zijn. Niet alleen het kabinet lijkt weinig opgestoken te hebben van het ‘Dansen met Janssen’-debacle.

Gelukkig is er een priklocatie in mijn Erasmusgebouw, maar dat is jammer genoeg nou net een plek waar het rustiger is dan op welke universitaire afdeling dan ook. Zelden heb ik zo veel medisch personeel duimendraaiend bij elkaar zien zitten. De leus ‘Ga je studeren? Laat je vaccineren (en bij twijfel, laat je informeren)’ is weliswaar een mooi Hugo de Jongiaans rijm, maar lijkt nauwelijks aantrekkingskracht te hebben op de doelgroep – in tegenstelling tot de uitpuilende Nijmeegse horeca, waar de nieuwe lichting Breughelliaans over elkaar buitelt. Ik zie de zoveelste lockdown alweer opdoemen in de donkere maanden – waar de VSNU en onze eigen universiteit dan mede debet aan zijn.

Natuurlijk gun ik iedereen zijn plezier – ik heb van dichtbij kunnen zien dat de aanvang van een studie zonder introductie bepaald geen lekkere start is voor eerstejaars – maar zou er niet nét iets meer rekening gehouden moeten worden met de omstandigheden? Ik zou het tenminste wel fijn vinden als we, als het academisch onderwijs weer echt van start gaat, kunnen beginnen met gezonde studenten en gezonde medewerkers.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!