Alcohol

02 dec 2019

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

Ik kan niet ontkennen dat ik een fan ben van een wijntje of een biertje op zijn tijd. De zoete mixdrankjes en flessen Hugo, waar mijn alcoholconsumptie ooit allemaal mee begon, kan ik niet meer zien, maar een biertje of wijntje sla ik niet af. Zeker niet bij een feestje of een luxe diner. Drank is de laatste paar jaar bijna iets onvermijdelijks geworden, waar op zich niks mis mee is. Dat losse en lacherige gevoel is af en toe best prettig.

Toch verbaas ik me soms wel over het feit dat drank onder studenten zo’n groot ding is. Van mijn introductieweek kan ik me nog goed herinneren dat we met z’n allen speciaal de supermarkt ingingen om drank te halen, soms al om 10 uur ’s ochtends. Alsof het zónder drank ineens niet meer gezellig is. Dat was ik totaal niet gewend en daar heb ik (vooral ’s ochtends) toen ook niet aan meegedaan.

Op Facebook kom ik uitnodigingen van verenigingen tegen voor wedstrijden wie de meeste biertjes naar binnen kan gooien. Dan is het ook niet onlogisch dat uit onderzoek van hogeschool Windesheim en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat in sommige steden 85 procent van de studenten risicodrinker is. Ook in songteksten in de kroeg kunnen we er niet meer omheen: ‘Het leven is te kort om nuchter te blijven’ of ‘Je was pas een echte man als je het meeste dronk’. Gaan we met z’n allen niet iets te ver? Of ben ik de enige die het echt niet erg vindt om een avondje Bob te zijn?

Met vriendinnen zit ik regelmatig op zaterdagavond gezellig bij iemand thuis. Vaak wordt er een biertje gedronken, maar soms ook niet. Op die avonden houden we het veel langer vol en liggen we niet na een aantal biertjes al moe op de bank. Uit deze ‘Cola-avond’ zijn net zulke gekke uitspraken en foto’s gekomen als de avonden waar geen drank aan te pas is gekomen.

1 reactie

  1. Anti-drankcultuur schreef op 3 december 2019 om 13:23

    Hehe, eindelijk zegt iemand het. Ik kan me ook mateloos storen aan de drankcultuur. Ik ben mentor geweest en kan me nog goed herinneren hoe een van mijn introkindjes verbaasd naar mij toe kwam en zei: “Jij kan hard gaan op cola!” en ik dacht ja, met drank zou ik het niet volhouden. Maar ik was vooral geschrokken van de verbazing van mijn introkindje.

    Meerdere malen hebben mensen mij proberen over te halen om te drinken (om gek van te worden). Ik ben nu compleet gestopt met drinken. Het zorgt alleen maar voor meer nadelen dan voordelen in mijn optiek.

    Ik maak me ook zorgen over hoe normaal het is bij CoBo’s om het bestuur zo dronken te maken dat ze niet meer kunnen lopen en alles onder kotsen. Waarom wordt overmatig drinken als iets gaafs beschouwd, ik snap er niks van.

    Ik snap ook niet hoe mensen dingen uit hun strot krijgen als: “Ik kan me niks van gisteravond herinneren, dus het is een goede avond geweest.” Sorry wat? Ben je zo depressief dat dit je uitkijk is op het leven? Als ik dit door zou trekken, wil je liever je hele leven zat zijn en je niet herinneren wat je hebt gedaan? Ik snap dat dit dan weer extreem is, maar voor mij is het net zo onbegrijpbaar.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!