Alcoholvergiftiging

01-07-2017

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik weet niet of er erg veel veranderd is sinds ik zo’n twintig jaar geleden een blauwe maandag op de bètafaculteit heb gewerkt – als politicoloog blijk je écht multi-inzetbaar; een gratis tip voor de studiekeuze! – maar ook toen had ik al weinig vertrouwen in het volk dat daar als student rondliep. Willie Wortels noemde ik ze – zo nerderig als alle clichés doen vermoeden. Vast heel slim enzo, maar op het oog een compleet andere levensvorm dan de richting waarin ik zelf was grootgebracht. Van die lui die je alleen met enorme risico’s uit hun lab of vanachter hun computer kon weghalen. Zoals laatst maar weer eens bleek.

Want, hoe slim ben je nu helemaal als je na alle ellende in de introducties in Groningen studenten – wat zeg ik, bètastudenten! – onbewaakt achterlaat met flessen sterke drank? De uitkomst lijkt me dan niet heel moeilijk te voorspellen, al was-ie wel wat extreem: een ziekenhuisopname wegens alcoholvergiftiging. Dat betekent dat de student in kwestie in rap tempo een behoorlijke hoeveelheid sterke drank (want dat lijkt de boosdoener geweest te zijn) naar binnen heeft geslagen. Het Huygensgebouw is daarna tot nader order drooggelegd, om herhaling (want het blijven natuurlijk wél studenten, die leren niet zo vlot) te voorkomen. En wat studeerde de student in kwestie? Welja, kunstmatige intelligentie. En hoe heet de studievereniging waar dit bacchanaal plaatsvond? CognAc. Zo mooi verzin je het niet.

Ik gun de getroffen student, en eigenlijk al zijn betrokken studiegenoten, echt het allerbeste. Qua gezondheid natuurlijk, maar ook en vooral op studiegebied. Voor zover de natuurlijk aangeboren hersencapaciteit het nog doet: gebruik hem goed. Leer alles wat er op je vakgebied te leren valt, lees alles wat los en vast zit, ontwerp, programmeer, doe alles wat een student kunstmatige intelligentie behoort te doen en nog veel meer. Excelleer! En maak je die kunstmatige intelligentie eigen op een niveau dat nog nooit iemand gehaald heeft. Je zult het enorm hard nodig hebben, want van je natuurlijke intelligentie hoef je het blijkbaar bepaald niet te hebben.

11 reacties

 1. Bas schreef op 2 juli 2017 om 23:46

  Het enige wat ik uit deze column haal is een al blijkbaar lang gegrond inferioriteitscomplex.

 2. Student schreef op 2 juli 2017 om 23:53

  Er is nooit sprake geweest van alcoholvergiftiging, dat klinkt véél erger dan het daadwerkelijk was, en er was vanaf het begin al duidelijk hoelang het alcoholverbod zou zijn, namelijk tot het einde van het collegejaar; zo lang was dat dus niet.

 3. Trump schreef op 3 juli 2017 om 00:03

  Ik heb naar aanleiding van dit artikel een deep-learning netwerk getrained op medische artikelen. Mijn kuntmatige intelligentie vertelt mij dat een student die niet aanspreekbaar is maar binnen 2 uur later het ziekenhuis uit is waarschijnlijk geen alcoholvergiftiging heeft opgelopen. Maarja, ieder zijn vak he.

 4. Bètastudent schreef op 3 juli 2017 om 00:14

  Doe even een stapje terug. Wat je hier doet is alle studenten die in het Huygens gebouw studeren op één hoop gooien en dan ook nog eens beweren dat al die studenten een stelletje nerds zijn bij wie het heel normaal is om risicovol gedrag te tonen. Overhaaste generalisatie heet dat. Dat lijkt me niet zo politiek correct van je.

  Het is heel duidelijk dat je helemaal niets weet van de situatie omtrent het incident waar je het over probeert te hebben. Net als de journaliste, baseer je je verhaal op iets wat je ergens gehoord of gelezen hebt, denk je dat dat de waarheid is en vul je het zelf op je eigen manier aan om maar zoveel mogelijk de studenten van tegenwoordig te kleineren. Denk je echt dat er een student is geweest die alcoholvergiftiging heeft opgelopen, maar toch na 2 uur slapen gewoon naar huis kon? Met slechts 2 uur lijkt het me duidelijk dat de ambulance er alleen voor de zekerheid bij is gehaald. Dat lijkt me nou juist totaal geen risicovol gedrag.
  Je onwetendheid van de situatie blijkt vooral uit het feit dat je de naam van desbetreffende studievereneging incorrect hebt geschreven.

  Dit bericht is wat mij betreft van zeer laag niveau voor een medewerker van de RU. (Zie je dat? Ik generaliseer het niet want dit is slechts één specifiek geval.)

 5. . schreef op 3 juli 2017 om 16:34

 6. NietWerkloos schreef op 3 juli 2017 om 17:57

  – Grap over gebrek aan echt intelligentie? Check.
  – Grap over de naam CognAC? Check.
  – Bèta studenten afschilderen als sociaal incapabele mensen? Check.

  Deze column staat bol van de cliche’s, we kennen al die grappen al lang, verzin eens iets origineels.

  Overigens ook een onaardige manier om bèta’s beschrijven. Met zulke beeldvorming blijft er een ernstig tekort aan mensen met een technische opleiding. Nee, ga maar lekker politicologie studeren, want daar zitten we echt om te springen in de maatschappij.

 7. Person zonder kantineverbod schreef op 3 juli 2017 om 20:07

  Gelukkig geeft zo’n kantineverbod meer dan genoeg tijd om boos te reageren op elk stukje rondom deze ramp!

 8. thomas schreef op 4 juli 2017 om 15:01

 9. Een echte en sociale beta schreef op 4 juli 2017 om 19:01

  Lieve PH-neutraal,

  Probeer je nou ineens de onschuld zelve te spelen? Alsof dit soort dingen niet voorkomen bij alfa’s of gamma’s! Volgens mij heeft elke student wel eens teveel gezopen. Alcohol incidenten komen overal voor. Misschien juist wel bij de oh zo sociale alfa- en gamma-verenigingen die dagelijks in de kroeg te vinden zijn met al hun sociale capaciteiten. Dat kun je je toch niet voorstellen bij al die aso-nerds van de beta’s. Maar inderdaad, deze incidenten worden natuurlijk enorm uitvergroot als het letterlijk in de universiteit gebeurt, logisch en ik ben het persoonlijk ook volledig eens met de consequenties. Grapjes zoals ‘CognAC’ als verenigingsnaam? Volgens mij is dat de definitie van studentenhumor.

  Ik vind het enorm laf om nu 1 incident af te schuiven op alle beta’s, ons te doen voorkomen als minderwaardige kleuters die niet in de maatschappij passen. Juist studenten zoals jij zouden beter moeten zijn dan dit.

  P.S. KI’ers (kunstmatige intelligentie’ers) zijn niet eens echte beta’s, ze vallen niet eens onder de FNWI, alleen hun vereniging valt onder Olympus, maar goed….

 10. Beargumenteren kun je leren schreef op 6 juli 2017 om 00:08

  Menig boekverslag van de 3e klas bevat betere argumentatie en bronvermelding dan dit artikel van een medewerker van de letterenfaculteit. Conclusies trekken op basis van één waarneming van nu en vooroordelen van 20 jaar geleden zou in een scriptie natuurlijk meteen met een onvoldoende beoordeeld worden.

 11. De Schraper schreef op 7 juli 2017 om 15:47

  Haha geweldig om te zien dat alle bèta’s hier blijkbaar op hun pik getrapt zijn.

  Ik dacht altijd dat de gemiddelde bèta student wel een gevoel voor humor kon opbrengen, maar getuige de reacties alhier kunnen ze een grapje niet bepaald waarderen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!