Begonnen

07 sep 2021

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

What a difference a year makes! Voor het eerst in twaalf maanden gaf ik weer eens college in een heuse collegezaal, met heuse studenten die heus participeerden. Die reageerden, interacteerden, informeerden. Die eindelijk weer iets van het studentenbestaan meekrijgen. Want ik kan wel zeuren, zoals in mijn vorige column, dat corona nog niet voorbij is en het lijkt alsof we dansen op de vulkaan – maar dat dansen doet toch ook wel weer verdomd goed. En de discipline van mijn studenten vond ik bewonderenswaardig: keurig afstand houden van de docent, mondkapje op bij verplaatsingen – zo zou het zomaar eens kunnen lukken, zeker als ze nog iets nozeler omgaan met de Erasmusliften.

En ik gun het mijn studenten van harte. Een tweedejaarscollege was het – maar dan dus voor studenten die voor het allereerst een vak op de campus mochten volgen. Een jaar lang hebben ze alleen maar online colleges gehad; de saaiste tv ooit – en als er iemand weet wat saaie tv is, dan ben ik het wel. Chapeau voor hun doorzettingsvermogen! Ik weet niet of ik dat in mijn tijd gered zou hebben, al doet zo’n collectieve pandemie natuurlijk ook wel wat met je verwachtingsmanagement.

Ik ben blij voor de studenten, maar ik gun het mezelf ook. Online college geven was een van de meest verschrikkelijke ervaringen uit mijn leven, en met mijn geschiedenis wil dat wel wat zeggen. Dodelijk saai vond ik het, met een respons van bijna nul (ik verwacht dat iedereen achter de gedeactiveerde camera’s lag te dutten) en ik ben blij dat er geen opnames van mijn gepruts zijn gemaakt – het academisch jaar 2020-2021 hoeft in ieder geval wat mij betreft bepaald niet aan de vergetelheid ontrukt te worden.

Met nieuwe energie stond ik er vanochtend, voor een nieuwe groep, met een nieuw vak. Fantastisch! Bijna jammer dat ik het volgende week alweer even moet missen vanwege een lang geleden geplande trip. Zoals een voormalige leidinggevende altijd liet weten dat hij op studiereis naar de universiteit van Alicante ging, bezoek ik die van de Balearen – tenminste, ik kan niet uitsluiten dat ik die in de verte, vanaf het strand, zal zien liggen. Vamos!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!