column

Bezettingsgraad

23 jan 2023

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn hart een sprongetje maakte laatst, toen ik de mededeling zag bij de ingang van het Erasmusgebouw. Het stond weliswaar op de schuifdeur, dus ik moest op mijn allerlenigst meebewegen om het goed te lezen, maar het stond er echt: ‘In dit gebouw meten we de bezettingsgraad’. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar het jaar 1985, toen ik, als lid van AKKU, meedeed aan de bezetting van het Erasmusgebouw. Geen idee meer waar we tegen waren – het had vast weer te maken met een naar plannetje van die vermaledijde Deetman (‘Lik me reet man’).

Ach ja, AKKU, dat toen nog bestond uit een anarchistische en een communistische (nou ja, eigenlijk natuurlijk ‘anarchistiese’ en ‘kommunistiese’) tak – net als mijn studie politicologie destijds, waar ik mezelf als sociaaldemocraat de vreemde eend waande, maar waar we gelukkig ook CDA’er Hubert Bruls in de collegebanken hadden. Die anarcho’s en commies waren goed herkenbaar – de ene club droeg zwarte sterren in de oren, de andere rode. Lekker overzichtelijk.

Nostalgisch vroeg ik me af waar het activisme toch gebleven is op de universiteit. Ja, dankzij Google leerde ik dat er in 2011 nog een kortstondige bezetting van het Erasmusgebouw was. En we hebben natuurlijk dat clubje van De Nieuwe Universiteit gehad dat eventjes een door het college van bestuur aangeboden leegstaande ruimte bezette (heftige actie, jongens!), maar dat was het wel.

Nee, dan Amsterdam! Op de UvA wordt er frequent een clubje studenten uit de gebouwen geknuppeld, liefst uit het Maagdenhuis vanwege de symboliek. Vergeleken met hoofdstedelijke studenten zijn de onze maar een stelletje makke schapen, verzuchtte een collega, die zelf vanwege het milieu afgelopen weekend een stukje snelweg – ik meen bij Den Haag – ging bezetten. Kunnen we er niet wat meer pit in krijgen, vroeg ze. En aangezien we samen een cursus tekstuele beïnvloeding gaan geven, hadden we meteen een plan. Radicaliseren die hap!

Dat meten van de bezettingsgraad bleek een heel ander dingetje te zijn – er wordt elektronisch gekeken hoeveel mensen er in collegezalen zitten en hoeveel medewerkers er weer op de campus zijn. Ben benieuwd hoe hoog die bezettingsgraad zal blijken. Die andere, die in essentie veel belangrijker is, is al wel duidelijk. Die is al jaren nul.

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!