Bezinning

27 okt 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Zou dat nou erg zijn, dat we niet meer katholiek mogen zijn van de bisschoppen? Vanuit mijn persoonlijke familiegeschiedenis kan ik verklappen dat dat reuze meevalt. Al sinds de Reformatie is de familie pH-neutraal ex-katholiek, en dat bevalt ons meer dan prima. Het werd alleen nog maar beter toen ik ook de Reformatie de rug toekeerde en besloot geen opperwezen meer nodig te hebben. Wat dat betreft, je zult het zien, hebben de bisschoppen onze universiteit een dienst bewezen. Wetenschap en religie kunnen prima zonder elkaar.

Het heeft namelijk nogal iets archaïsch, een universiteit gebaseerd op religieuze grondslag. In het verleden kostte het mij bijvoorbeeld in den vreemde al eens flink wat moeite om uit te leggen dat ik echt niet op een seminarie zat maar op een ‘gewone’ universiteit (het feit dat mijn toenmalige overduidelijke geliefde erbij was en men tóch dacht met een geestelijke in de dop te maken had, gaf mij overigens te denken over de reputatie van deze beroepsgroep), maar ook in het hier en nu blijkt de functie van de bisschoppenconferentie vooral een remmende te zijn. En dan doel ik niet alleen op de weigering om bestuurders te benoemen die in hun gewijde ogen ‘niet katholiek genoeg’ waren.

Nee, ook op de lediging van moderne noden meenden de bisschoppen een negatieve invloed te moeten hebben. Het episcopale pijnpunt lag namelijk vooral bij het ziekenhuis, waar niet alleen abortus en euthanasie mogelijk zijn, maar waar ook nog een transgendercentrum is geopend. En dát mocht natuurlijk niet. Op welke gronden deze heren menen zich met de vrijheden van individuen te mogen bemoeien is mij niet helemaal duidelijk – te meer daar hun beroepsgroep zelf, zo leert de geschiedenis ons, zich toch nogal wat vrijheden toe-eigende.

Volgens het CvB mogen wij ons nu gezamenlijk gaan bezinnen op de identiteit van onze universiteit, waarbij we ervan uit moeten gaan dat de katholieke identiteit, zonder het bisschoppelijk oké-stempel dus, behouden blijft. Ik hoop eerlijk gezegd dat dat niet de conclusie zal zijn. De episcopale verbanning is een mooie kans op een nieuw begin – grijp die dan ook. De afkorting hebben we al: op naar de Rijksuniversiteit Nijmegen!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Anne schreef op 28 oktober 2020 om 19:09

    Wat weer een kortzichtig artikel. De heer pH neutraal meldt dat hij de beweegredenen van de bisschoppen om zich “met de vrijheden van individuen” te bemoeien niet begrijpt of niet duidelijk heeft. Wellicht is het dan zaak dat hij zich verdiept in deze redenen – want die zijn er namelijk – in plaats van dat hij de bisschoppen afkraakt zonder zelf enige moeite te doen om zich in hen te verplaatsen. Slaat de Catechismus van de Katholieke Kerk eens open, zou ik zeggen. Scheelt weer een ongegronde column schrijven. “Ik heb een slechte persoonlijke ervaring met religie,” is nou niet echt een wetenschappelijk rigoreuze manier om de waarheid of waarde van een religie te beoordelen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!