Bizon

31-01-2017, 10:51

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Ik had me voorgenomen voorlopig geen column over Trump te schrijven. Het nieuws lijkt wel voor meer dan de helft met Trumpzaken gevuld te worden: zijn gelaat met oranje gloed zie ik bijna continu op tv en ik hoor met grote regelmaat zijn hese keelgeluid op de radio. En de kranten doen er ook volop aan mee. Het decreet van afgelopen vrijdag waaronder Trump een handtekening zette voor een inreisverbod voor personen uit zeven landen heeft me echter mijn voornemen doen verbreken.

Ik weet niet hoe snel het decreet is geschreven en of (en zo ja: hoeveel) slimme juristen ernaar hebben gekeken. Eén dag later al oordeelde een federale rechter in de staat New York dat personen die in de Verenigde Staten zijn geland en een geldig visum hebben, moeten worden toegelaten. Daarom rees bij mij meteen de vraag of er niet een overgangsregeling in het decreet is opgenomen voor personen aan wie op het moment van het ondertekenen van het decreet al een geldig visum door de VS was afgegeven.

Bij het maken van een wet of het nemen van een besluit, wordt (in Nederland) namelijk altijd bezien of er een overgangsregeling nodig is. Een overgangsregeling regelt de gevolgen van een nieuwe wet voor een bestaande ‘rechtstoestand’. Begin deze week nog. De staatssecretaris van Economische zaken heeft een lijst gemaakt waarop 120 diersoorten staan die vanaf 1 juli als huisdier mogen worden gehouden door particulieren. Hij heeft ook een lijst gemaakt met zoogdieren die je vanaf die datum niet meer als huisdier mag hebben.

Er worden momenteel in Nederland 276 verschillende soorten zoogdieren gehouden door particulieren, waaronder de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe. Vanaf 1 juli mag dat niet meer. Maar de baasjes die al een bizon in huis hebben, mogen het dier houden totdat het overlijdt. Op 1 juli zijn deze baasjes niet strafbaar als de bizon nog levend en wel in huis vertoeft. Dit noemen we een overgangsregeling.

Ik wil me niet bemoeien met het onderwerp van het decreet van Trump, daar zijn de kolommen van de kranten al mee volgeschreven. Ik wil ook niet bizons, bruine beren en grijze reuzenkangoeroes vergelijken met de mensen die getroffen worden door Trumps maatregelen. Ik wil een ander punt maken: zelfs de machtigste (zaken)man van de wereld kan niet zonder slimme juristen. Ook een slimme jurist worden? Ik denk zo maar dat de politiek ze, niet alleen in de VS, de komende tijd hard nodig heeft…

Geef een reactie