Blootspelletjes

24-08-2017

Stan van Pelt Stan van Pelt is gepromoveerd in de neurowetenschappen. Hij werkte bij het Donders Instituut en is nu freelance-onderzoeker en -redacteur. Bekijk alle berichten van Stan van Pelt

Sex and alcohol sell. Waarschijnlijk ligt het universitair studentenleven daarom tijdens de jaarlijkse introductie extra onder het vergrootglas van de media. Vorig jaar smulden ze van de ontgroeningsexcessen bij Vindicat, en ook dit jaar worden de corpora in de landen goed in de gaten gehouden.

Gelukkig hebben we in Nijmegen geen last van ontgroeningspraktijken, dacht ik toen ik hier op de universiteit als biologiestudent rondliep, eind jaren negentig. Lid worden van Carolus of Ovum was echt not done onder de biologen. Studentenverenigingen stonden met hun mores diametraal tegenover de vrijheid-blijheid-mentaliteit van de studenten op de bètafaculteit. Geen eenheidsworst, maar vooral jezelf blijven, was het motto.

Je kunt je voorstellen hoe groot mijn schrik was toen we als biologie- introductiecommissie net zo negatief in het nieuws kwamen als de door ons zo verachte studentenverengingen! ‘Blootspelletjes tijdens introductie biologie’ kopte KUNieuws, de voorloper van Vox.

Wat was er gebeurd? Na de introductietijd – we schrijven 1998 –  publiceerde de universiteitskrant een in onze ogen nogal tendentieus en opgeklopt artikel over vermeende misstanden tijdens de studentenintroductie. Eerstejaars zonder kamer die een logeerplek in het wiethol van hun mentor kregen, kledingkettingen als spelletjes, en eieren die tussen blote borsten geplet werden; het kwam allemaal niet zo fraai over op het papier van KUNieuws. En op dat van landelijke en internationale kranten, die het verhaal gretig citeerden. Gelukkig leefden we nog in de social media-loze digitale prehistorie.

Met de andere leden van de introductiecommissie moest ik prompt op het matje komen bij de decaan, wijlen professor Fried Vogels. Licht onder de indruk vanwege zijn functie legden wij enigszins timide uit wat de introspelletjes precies inhielden, dat sommige eerstejaars wel erg enthousiast aan de slag gingen met het hele vrijheid-blijheid-idee, maar dat de bio-intro toch echt allemaal om plezier en vrijwilligheid draaide. Vogels kon er hartelijk om lachen. ‘Is dat nu waar iedereen zich druk om maakt?’ vroeg hij. ‘Tijdens mijn ontgroening in Groningen ging het er echt wel een stuk heftiger aan toe hoor!’

Het volgende jaar waren er 30 procent minder aanmeldingen bij biologie – onze schuld, zo hebben we nog jaren moeten horen van de studiecoördinator.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!