Boer zoekt Vrouw

28 nov 2018

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

De Noordoostpolder, waar ligt dat nou weer? Het is een vraag die me vaak gesteld wordt als ik vertel waar ik vandaan kom. Meestal zeg ik dan: ‘Dat is het bovenste stukje van Flevoland’. Soms blijven mensen me dan nog steeds met een vragend hoofd aankijken.

Op dit moment wordt het me echter iets makkelijker gemaakt om te vertellen waar ik woon. Mijn reddende engel is namelijk boer Wim uit het programma Boer Zoekt Vrouw. Als ik zeg dat ik net als hij in de Noordoostpolder woon, weten de vragenstellers weliswaar nog niet waar het ligt, maar worden de vragende blikken gelijk al een stuk minder. Niet gek ook, als je bedenkt dat er iedere week ongeveer drie miljoen mensen naar het populaire programma kijken.

Het is opvallend dat Yvon Jaspers aan boer Wim niet zoals aan alle andere boeren vraagt hoe het leven op de boerderij bevalt, maar ‘het leven in de polder’. Alsof de drie dames die boer Wim moeten verleiden in een heel ander stukje van de wereld zijn beland. Ondanks deze ‘belediging’ voor de polder kijk ik met veel plezier naar het programma. Misschien ook wel omdat het boerenleven voor mij erg vertrouwd is.

Ik kan genieten van Wim zijn humor. Ik heb hardop gelachen toen hij vol trots zijn toch wel oude badkamer aan de dames liet zien. De tekening van de bloem op de muur beschreef hij als ‘een prachtig stukje onkruid op de muur’.

Misschien is dit wel die echte polderse humor waar ze in de rest van Nederland niet om kunnen lachen. Of de humor hier in Nijmegen heel erg verschilt van de humor thuis weet ik nog niet, maar daar zal ik vast snel achter komen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

 1. Günther schreef op 28 november 2018 om 11:22

  Een artikel over een boer, uit een TV-programma voor het gepeupel, die uitlegt waar de Noordoostpolder ligt.

  Is dit blad nog gericht op het publiek van één van de meest prominente instituten ter wereld, de universiteit?

  • Rustigan schreef op 28 november 2018 om 20:17

   Valt me iedere x weer op hoe studenten neerkijken op niet academici. En dat terwijl zij later het land moeten gaan leiden.
   Wees blij met jullie bevoorrechte positie. En die studiebeurs, die is zo terugbetaald met driedubbele salarissen. Heus ik gun het jullie, maar als ik denk aan de armoedige ZMOK school waar mijn zoon op zat in vergelijking met het VWO van mijn dochter waar alles kon en voorhanden was zou ik wensen dat jullie je dit alles realiseren.

 2. Anda van Steinvoorn schreef op 28 november 2018 om 14:06

  Mijn antwoord aan Gunther is: Jazeker, want dit artikel gaat over de cultuurverschillen tussen de regio’s in Nederland en wat er gebeurt als je in het kader van bijvoorbeeld je studie, verhuist van de ene naar de andere regio en daarmee uit je sociale context wordt gehaald, zelfs als dat binnen de grenzen van ons kleine landje plaatsvindt.
  Ik ben ook geboren in de Noordoostpolder, woon daar al jaren niet meer, maar ervaar in mijn omgeving heel regelmatig dat vrijwel niemand weet hoe het leven in die polder is en wat het betekent om in die omgeving gevormd te zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!