Bye Don!

10 nov 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

De wereld is in potentie weer een klein beetje mooier geworden deze week. Mag ik dat zeggen? Dat lijkt me wel. Want hoewel u natuurlijk wel weet waarop ik doel, hoef ik ook echt niet neutraal te zijn – al doet mijn naam anders vermoeden. Nee, met de verkiezing van Biden (een katholiek, hij wel!) over Trump, hoe kantje boord het ook leek te worden, lijkt er weer iets van de hoop van twaalf jaar geleden door te schemeren aan de andere kant van de oceaan. En dat sprankje hoop zou zomaar ook eens zijn effect kunnen hebben op ons hier in Europa, in Nederland, in Nijmegen en op onze universiteit.

Ik verwacht geen wonderen hoor, maar ik ben al blij met een beetje fatsoen en empathie in het Witte Huis, twee eigenschappen waarover de president-elect in tegenstelling tot zijn voorganger in hoge mate beschikt. Maar blijer nog ben ik met zijn neiging om wetenschappelijk bewijs te omarmen in plaats van QAnontheorieën tot startpunt van beleid te maken. Denk klimaatverandering, denk pandemiebestrijding – twee zaken van levensbelang die in de handen van Trump faliekant de verkeerde kant op gingen, maar die nu zo maar eens weer constructief aangepakt kunnen gaan worden.

En dat kan allemaal zomaar een gunstige invloed op ons gaan hebben. Met een beetje geluk is de verwerping van het Trumpisme ook een voorbode voor een overwinning op onze vaderlandse wappies, of ze nu klimaatontkenner of coronaontkenner (of meestal beide) zijn. Met een beetje geluk is wetenschap over een tijdje niet meer ‘ook maar een mening’, met evenveel gewicht als die van Tante Sjaan die op Facebook iets over de Cabal heeft gelezen of die van een Doutzen Kroes die een uurtje samenzweringstheorieën heeft gegoogeld. Met een beetje geluk, kortom, doet wetenschap, doet kennis, er over een tijdje weer toe. Best leuk als je aan een universiteit werkt! En dan gaat het er niet om om elitair gelijk te hebben, maar om de mensheid vooruit te helpen in plaats van naar de ratsmodee.

Wat zou het mooi zijn als de verkiezing van de rede boven de gekkigheid in de VS dit kan bewerkstelligen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik de Lange Fransen en Janetten Ossebaard van deze wereld ook zal missen…

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!