Corps

08-01-2018

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik heb me er eerlijk gezegd nooit veel bij kunnen voorstellen, bij die drang om lid te worden van een studentencorps. Nu had ik daar in mijn studententijd dan ook twee handicaps bij. In de eerste plaats studeerde ik politicologie, en ik zou met pek en veren van de opleiding zijn gelazerd als er iemand van de verder streng marxistische of anarchistische studenten ook maar het begin van een vermoeden had gehad van deze neiging. Ten tweede studeerde ik in Nijmegen, een van de weinige studentensteden zonder corps. En om nog maar even op de veel te lange tenen van de Carolusleden te gaan staan: nee, Carolus Magnus is géén studentencorps. Misschien is het wel net zo eng als echte corpora, maar het hoort er niet echt bij.

Dat ze vrijwel net zo eng zijn als echte corpora weet ik van een aantal Carolusleden dat een tijdje bij mij inwoonde. Glunderend vertelden zij over de ontgroeningsrituelen die zij moesten ondergaan, waarbij vernedering de rode draad was. Voor mij als luisteraar in ieder geval – als lijdend voorwerp en verteller vonden zij het eigenlijk prachtig. Nou ja, echt fris vonden zij het ook niet dat zij bijvoorbeeld een multiliterbierlaars leeg moesten drinken – en als ze moesten kotsen moest het in die laars en daarna gewoon weer doordrinken – maar het leverde zo veel saamhorigheid op. Vooral het idee dan dat ze dezelfde rituelen later bij nieuwe eerstejaars konden uitvoeren.

En dan moet ik zeggen dat mijn corpsjongens nog niet eens van die echte ballen waren, met aardappels in de keel en altijd colbertjes. Gewone jongens, die op een onbewaakt moment opeens lid waren van die club en het ook wel heel handig vonden voor hun carrière. Want in die corpora en de daarbij behorende disputen, daar vormt zich wel de elite van de toekomst. Die jonge jongens zijn het toekomstige old boys network. Denk daar nog eens aan als er weer eens een corpslid op het hoofd van een feut gaat staan of een eerstejaars met alcoholvergiftiging richting ziekenhuis moet. Uw toekomstig arts, advocaat of rechter kan heel goed dader of slachtoffer zijn van deze uitwassen.

Ik ben eigenlijk wel blij dat ik niet verder ben gekomen dan AKKU. Maar ik behoor dan ook bepaald niet tot de elite.

5 reacties

 1. Maria schreef op 9 januari 2018 om 09:42

  Bij dit stuk krijg ik een sterk klok klepel gevoel. De schrijver heeft wat opgevangen, mixt daar wat aannames doorheen en vormt zich vervolgens een mening die kennelijk berust op een aantal misvattingen.

  Allereerst heeft de schrijver gelijk. Carolus Magnus is geen corps, in de hoedanigheid dat zij niet lid zijn van de Algemene Senaten Vergadering. Dit pretenderen ze ook niet. Sterker nog, mede vanwege de katholieke oorsprong van de vereniging is er bewust voor gekozen geen corps te zijn. De rechtsvoorganger van Carolus was niet bereid haar katholieke identiteit op te geven om te worden erkend als corps. Zij zijn zodoende lid van het Allerheiligen Convent, de katholieke tegenhanger van ASV. Carolus is hier trots, wat ook aan de nieuwe lichting wordt overgedragen in de eigen introductie (de term ontgroening is meer van toepassing in het leger). Door te zeggen dat Carolus geen corps is, wordt er dus allerminst op lange tenen gestaan.

  Sinds jaar en dag is daarnaast het drinken van alcohol door de nieuwe leden (klooien) verboden gedurende de eigen introductie. Dit is geen papieren werkelijkheid, maar een regel waarop zeer streng wordt toegezien (met eventuele uitsluiting als sanctie). Het gebruik van de ‘laars’ is zodoende ook geen activiteit van Carolus. Wellicht komt het gebruik van de laars voor bij de introductie van nieuwe leden binnen disputen (dat weet ik simpelweg niet), maar hiervoor geldt dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen de vereniging Carolus Magnus en de diverse disputen in Nijmegen, waarvan een groot deel niet eens is gelieerd aan Carolus. Carolus kan niet worden aangesproken op hetgeen bij disputen (meestal op een dispuutshuis) plaatsvindt.

  De schrijver koppelt hier dus ten onrechte verhalen aan Carolus en heeft kennelijk niet de moeite genomen zelf meer onderzoek te doen naar de studentenwereld in Nijmegen. Ik hoop dat hij voor zijn wetenschappelijk werk een andere standaard gebruikt.

 2. Roland schreef op 9 januari 2018 om 11:55

  Los van het feit dat Maria hierboven de spijker op zijn kop slaat, vraag ik mijzelf af wat voor journalistiek ‘het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit’ voert. Het is volgensmij decenia bekend dat de Vox en in ergere mate nog de Ans een zogenoemde anti studentenverenigingspolitiek voeren. Ik vraag mij dan wel af waarom de Vox haar naam dan wel wenst te plaatsen naast die van Carolus als het gaat om het organiseren van een verkiezingsdebat, dit jaar voor de 2e keer. Nu ben ik niet iemand die zou beweren dat een column zoals hierboven niet zou mogen worden geschreven. Maar als onafhankelijk blad, waarom wordt er nooit naar de situatie gevraagd van studenten die bij een vereniging als Carolus zitten? Wat is hun mening over de (onterechte) vooroordelen die ze vaak om hun oren krijgen? Immers, zoals de columnist beschrijft zitten er ook gasten bij, die niet eens echte ballen zijn?! Zouden dit wellicht ook studenten zijn die iets toevoegen aan het studentenleven in Nijmegen, zonder in de pen te klimmen en gal te spugen?

 3. R.W. schreef op 10 januari 2018 om 08:58

  Bijzonder dat de bovenstaande personen die reageren zich niet lijken te willen realiseren dat het hier om een column gaat en dat daarin dus zaken gezegd kunnen worden die men met een (grote) korrel zout moet nemen. Dat daarin ook zaken gezegd kunnen worden die chargerend bedoeld zijn. Dat daarin ook zaken gezegd kunnen worden die schertsend bedoeld zijn. En dat een column al zeker geen journalistiek verantwoorde waarde hoeft te hebben. Zou de columnschrijver toch gelijk hebben en op de (te) lange tenen van twee leden van Carolus zijn gaan staan?

  • maria schreef op 11 januari 2018 om 09:32

   Even een informatieve vraag @R.W.:

   Mag je, naar jouw mening, kritiek hebben op de inhoud van een tekst indien het woord ‘column’ daarboven staat? Anders gezegd, mag je een auteur van een column aanspreken op de inhoud daarvan?

   Begrijp mij niet verkeerd. Iedereen heeft recht op zijn/ haar mening of vooroordelen. Maar wat nu als in de argumentatie van de schrijver aantoonbaar onjuiste aannames zitten, mag je daar dan op reageren?

 4. JoopSloop schreef op 11 januari 2018 om 11:46

  Ironisch dat er een flinke lap tekst als reactie wordt geschreven met als conclusie dat ze niet op de teentjes getrapt zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands