Deejay

18 jun 2020

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Normaal gesproken ben ik niet het ik-wil-weten-waar-ik-aan-toe-ben-type. Maar ik begin nu toch echt wel uit te kijken naar het verlossende woord over hoe ‘we’ het gaan doen het komende collegejaar. Allerlei proefballonnetjes zijn opgelaten. Zo vond SER-voorzitter Mariëtte Hamer onlangs dat het onderwijs prima online kan blijven. Ik krijg nachtmerries van nog meer maanden alleen voor de laptop in de virtual classroom naar mezelf kijken in plaats van naar de gezichtjes van de studenten in de collegezaal.

Ik heb me dus alvast georiënteerd op het scenario waarin ik online lesgevend het nieuwe collegejaar in moet. DJ’s zoals David Guetta en Martin Garrix zijn daarbij mijn inspiratie. Die hebben hetzelfde vraagstuk als docenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs: optreden zonder publiek, hoe doe je dat? David Guetta had een buitenshow in New York op het observatieplatform Top Of The Rock. “Als dj is het publiek het belangrijkste onderdeel van elke show en hoewel we niet samen kunnen zijn in een club of op een festival kunnen we deze tijd gebruiken om op nieuwe manieren samen te komen (…)”, schreef hij in een persbericht. Hoe herkenbaar! Studenten zijn het belangrijkste onderdeel van mijn college.

Martin Garrix voer op Bevrijdingsdag draaiend op een luxe jacht op de Kaag. Nu heb ik echt geen plannen om een jacht te huren of om op het Erasmusgebouw met geluidversterking mijn colleges te geven. Maar over het streamen vanuit een beeldentuin, het strand van de Lentse Plas of de parkeerplaats bij het Gymnasion ben ik nog aan het nadenken. Want het lichtpuntje dat aan de horizon verscheen toen bekend werd dat studenten het OV weer in mochten, doofde voor mij al weer snel. Ik realiseerde me namelijk dat het voor onze uitwonende studenten uit Zuid-Limburg nogal een uitdaging wordt naar college te komen. Ze mogen om 11.00 uur het OV in en moeten weer om 15.00 uur thuis zijn. Als ze in Nijmegen aankomen kunnen ze bijna meteen weer rechtsomkeert maken. Of wachten tot na 19.00 uur want dan worden studenten weer ingeladen in bussen en treinen.

En nu is er weer een nieuwe proefballon. Althans: ik hoop dat het een proefballon is en niet al een besluit. Minister Van Engelshoven vindt dat er – naast in de avonduren – ook op zaterdag onderwijs kan plaatsvinden. Op een vraag in de Tweede Kamer moest de minister erkennen dat er hierover met studenten en docenten geen overleg was geweest. Ze lijkt haar oor vooral te hebben laten hangen naar de vervoerders. Nou heb ik zelf maar een kleine aanstelling op de uni vanwege ander werk. Maar zelfs ík wind me erover op dat studenten en docenten niet worden gehoord. Hoe moet het dan zijn voor alle studenten en docenten voor wie dit fulltime business is? Dat hen niks wordt gevraagd en dat er nog steeds geen duidelijkheid is over hoe we het nieuwe collegejaar ingaan.

Ik houd me intussen maar aan de tegeltjeswijsheid die ik studenten gevraagd en ongevraagd voorhoud: maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt, maar alleen over dingen waar je wel wat aan kunt doen. Ik ga dus verder met mijn pas verworven nieuwe inzicht: ik ben een DJ.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!