column

DNA

07 jan 2022

Zanger Douwe Bob werd vorige maand vader van dochtertje Bobby Lou en kondigde afgelopen week aan dat er binnenkort nog een zoontje wordt geboren. ‘Het leven is een wervelwind’ zei Douwe Bob over de aanstaande komst van z’n zoontje zo vlak na z’n dochtertje. Kort na deze uitspraak moest Douwe Bob toegeven dat er onlangs eigenlijk nóg een dochtertje is geboren. Binnenkort is hij vader van drie kinderen die allemaal een andere moeder hebben. Er is dus geen sprake van een wervelwind maar meer van een orkaan.

Op Twitter heeft het nieuws zich in korte tijd tot een running gag ontwikkeld en op mijn tijdlijn passeren berichten als ‘GGD opent een zwangerschapsteststraat waar vrouwen kunnen checken of ze zwanger zijn van Douwe Bob’ de revue. Hoewel ik heus niet immuun ben voor een flauw grapje, denk ik bij het nieuws toch vooral aan de betrokken kinderen. Zij komen ongevraagd in een potentieel complexe situatie terecht.

Douwe Bob zegt zich nog te beraden op de invulling van zijn vaderschap. Of dat juridisch of feitelijk is, vertelt het verhaal niet. Juridisch wordt Douwe Bob vader als hij de betrokken kinderen (met toestemming van de betreffende moeders) bij de gemeente erkent. Hij is dan niet alleen de biologische maar ook de juridische vader van deze kinderen. Erkent hij de kinderen niet, dan kunnen de kinderen later de rechter het vaderschap laten vaststellen.

Waarom is het belangrijk dat je biologische vader ook je juridische vader is? Neem een erfkwestie. Om te erven van een vader (zonder dat hij een testament maakt) is het nodig dat hij je juridische vader is. Misschien is de vader van wie je denkt dat hij jouw vader is, dat alleen in juridische en niet in biologische zin. Er zijn wetenschappers die stellen dat van 1 à 2 procent van de kinderen in de westerse wereld de juridische vader niet de biologische vader is. Dat kan natuurlijk komen omdat het kind door kunstmatige inseminatie is geboren, maar meestal is er wat anders aan de hand. Voor het erven maakt dat niet uit, dat een juridische vader niet ook de biologische vader van een kind is.

Juridische vader of niet, deze kinderen weten in elk geval dat Douwe Bob hun vader is. Soms komen kinderen er na het overlijden van hun vader pas achter hoe de vork in de steel zit. Daarom worden er nog wel eens vaders uit hun grafje gehaald, zodat de rechter aan de hand van DNA-onderzoek kan vaststellen of er inderdaad sprake is van vaderschap. En als dat er is, kunnen deze kinderen meestal delen in de erfenis.

Dé tip voor mannen die hun nabestaanden na overlijden niet met onbekende kinderen willen laten kennismaken is daarom ook om zich te laten cremeren. Dan moet je natuurlijk geen materiaal achterlaten waaruit het DNA kan worden vastgesteld, zoals haren in een muts of huidschilfers in steunkousen. Maar laten we het hier vooral nog enigszins netjes houden. Dat geldt ook voor de grapjes over het vaderschap van Douwe Bob op Twitter.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!