Döstädning

29-01-2018

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Döstädning is van Zweedse komaf. Het is een ritueel om voordat je dood gaat, je spullen op te ruimen en daarmee terug te kijken op je leven en je nabestaanden niet met het opruimen te belasten. In het najaar maakte ik kennis met dit Zweedse ritueel omdat er een boek over döstädning in Nederland verscheen.

Ik heb het boek meteen aangeschaft maar ben niet verder gekomen dan de achterflap. Vanwege onze verhuizing ontbrak de tijd om te lezen. Maar het döstädning-principe, hoe weinig ik daar nog van wist en nu van weet, heb ik meteen toegepast. Op de achterflap stond namelijk dat je op elk moment in je leven döstädning kunt toepassen.

Mijn doel was dat mijn persoonlijke spullen in vijf dozen zouden passen. Gezien mijn uitgebreide schoenencollectie viel besmuikt gelach mij ten deel toen ik mijn omgeving op de hoogte stelde van mijn voornemen. Maar het is gelukt. Tenminste, als je de drie dozen met handtassen niet mee telt. Want die had ik al ingepakt voordat döstädning intrede deed in mijn leven.

Toen moest ik mr Law nog overtuigen van de döstädning. Die had duidelijk nog niet eerder van het fenomeen gehoord. In onze kelderbox, waar ik maar zelden kom, bleek dat zijn gehele levenswandel gedocumenteerd was. Lagereschoolrapporten, huurcontract van zijn studentenkamer, zijn eerste Pinkeltje en bankrekeningafschriften uit de tijd dat die nog verstuurd werden.

Tussen mr Laws persoonlijke spullen ontdekte ik een pareltje. Hij wilde ooit rechter worden. In zijn sollicitatiebrief van de young mr Law – ik kende hem toen nog niet – staat wat hem nu nog steeds kenmerkt. “Ik wil mij inzetten voor rechtshandhaving en conflictoplossing in ruime zin, alsmede het meewerken aan rechtseenheid, rechtsontwikkeling en het bewaken en bevorderen van de rechtbescherming van burgers.”

Wauw! Dat hij als young mr Law al zo goed wist wat hij wilde en dat zó onder woorden kon brengen. Ook bijzonder: he practices what he preached, als notaris. Het heeft mijn verliefdheid er niet minder op gemaakt. Dat kan döstädning met je doen. Althans als je de döstädning toepast op de spullen van je geliefde. Nu maar eens het boek gaan lezen of dat wel de bedoeling is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands