Geld

21-12-2017

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Geld maakt niet gelukkig. Dit is niet alleen een spreekwoord; wetenschappelijk onderzoek bevestigt het.* Toch zijn er mensen die hun hele leven ernaar op zoek zijn. Geld. En als ze eenmaal het grote geld hebben gevonden, zijn ze op zoek naar meer, meer en meer. Geld betekent macht en er zijn mensen die redeneren dat je van beide niet genoeg kunt hebben.

Door velen wordt de Amsterdamse Zuidas gezien als het centrum van geld en macht in Nederland. In het zakendistrict rond het WTC (World Trade Center) zijn naast investeringsbanken en accountantskantoren ook notariskantoren en advocatenkantoren gevestigd. Boeken als Zo Zuidas, De urenfabriek en Het proces van de eeuw beschrijven op luchtige toon het corporate kantoorleven aldaar.

Van geheel andere toon is het onlangs verschenen boek De groenteboer uit Den Haag van Hubert-Jan van Boxel, die docent was en promoveerde aan onze faculteit. Hoe hij zijn tijd als notaris op verschillende grote advocaten- en notariskantoren heeft ervaren, verraadt de ondertitel van zijn boek al: De littekens van een kwart eeuw juridische bovenwereld. Hij werd letterlijk ziek van de zucht naar geld en macht op de grote kantoren waar hij werkte.

Ervaringen van anderen en wetenschappelijk onderzoek kunnen dan wel aantonen dat geld niet gelukkig maakt, maar wat geluk betreft zullen vooral de eigen ervaringen iemand kunnen overtuigen. Ik weet wat geluk voor mij is en inderdaad, dat is niet geld. Ik hoop vurig dat mr. Law dat ook weet en de ervaring heeft: geld maakt niet gelukkig, maar Van der Geld wel. 😉

*Er zijn meerdere onderzoeken naar geluk gedaan, bijvoorbeeld in 2016 door de London School of Economics: Origins of happiness. Uit dit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld gezondheid en het hebben van een partner/vrienden belangrijker zijn voor iemands geluk en welzijn dan inkomen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands