column

Goede voornemens zouden er voor jou moeten zijn, niet voor anderen

10 jan 2024

Columnist Saar Boter verbaast zich over de goede voornemens van mensen om haar heen. Die richten zich vaak niet op het eigen welzijn van die mensen, maar op hoe anderen naar hen kijken.

Op 4 januari lag ik alweer in het zwembad. Samen met mijn vaste zwemmaatje trok ik langzaam baantjes. ’Heb jij nog goede voornemens?’ vroeg ik haar. ‘Mijn leven is al uitdagend genoeg’, zei ze. Een begrijpelijke reactie, maar wie zegt dat goede voornemens een extra last moeten zijn?

Ik hoor zo vaak dat mensen deze maand haten omdat ze een intense druk ervaren hun leven om te gooien en hun perfecte zelf te zijn. Zo vaak sporten, niet meer ongezond eten, nooit onvoorbereid aankomen in college… Zulke voornemens zijn natuurlijk niet realistisch en gedoemd te mislukken.

Ik merk ook dat de mensen om mij heen geen voornemens hebben omdat ze dat zelf zo graag willen. De voornemens zijn een soort reflectie van hoe ze denken dat ze zich zouden moeten gedragen; een soort geïnternaliseerd kapitalisme, als je het mij vraagt, een nadruk op productiviteit en efficiëntie. Dit is iets wat we hoognodig moeten ontleren.

Wat als je deze maand neemt om uit te rusten? Om weer inspiratie op te doen? Om nieuwe dingen te proberen die je echt leuk lijken. Een recept koken dat al een tijdje op je wacht of eindelijk je kamer opnieuw inrichten.

Goede voornemens zouden voor jou moeten zijn. Echt goede voornemens geven je ruimte, helpen je verder, voegen iets toe en maken het dagelijks leven leuker en gemakkelijker. Kortom: goede voornemens focussen zich op je eigen welzijn en niet op hoe andere mensen naar je kijken.

Verder moet je ook niet te streng zijn voor jezelf. ‘Meer lezen’ is een beter voornemen dan vier boeken per maand kunnen toevoegen aan je account in GoodReads. Geef jezelf wat ruimte. Meer lezen is simpel. Als je ook maar één boek meer leest dan vorig jaar ben je al geslaagd.

Ik zette me af tegen de rand van het bad. Ik moest denken aan alle keren dat mijn zwemmaatje en ik ons rot hebben gelachen wanneer zij thuiskwam uit de supermarkt met weer een vreemde snack of onbekend drankje. Grappige nieuwe dingen proberen is iets waar ze altijd enthousiast van wordt. ‘Wat als je je nou voorneemt om nóg meer leuke nieuwe snacks of drankjes te proberen dit jaar?’ vroeg ik terwijl we een trage mevrouw op leeftijd inhaalden. Ik zag haar gezicht oplichten. ‘Goh ja!’ zei ze, ‘zo kan het natuurlijk ook!’

Lees alle columns van Saar Boter

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!