Gourmetschotel

07-12-2017

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Deze maand zie ik een groot deel van de medemensch worstelen. Met surprises, gedichten, kerstkaarten en gourmetschotels. Met de tijd evenredig over de eigen familie en de schoonfamilie verdelen. Pakjesavond bij de ene dus de All you need kerstspecial bij de andere familie?

Om mij heen plannen mensen de feestdagen in december op de vierkante millimeter. Het brengt zichtbare stress met zich mee. Maar als je ze erop aanspreekt, dan beweren ze hoog bij laag dat ze er plezier in hebben. In de herhaling van elk jaar hetzelfde doen. Dat noemen ze dan traditie. En ze halen opgelucht adem als het weer januari is.

Mr Law en ik zijn eensgezind over de feestdagen in december. Take it easy. En boven alles: geen gourmetschotels. December is traditiegetrouw een megadrukke maand voor notariskantoren. Cliënten die allemaal nog zaken willen afwikkelen vóór het eind van het jaar. We concentreren ons in december dus vooral op het werk. En alles wat we daar aan feestelijkheden omheen kunnen organiseren, is meegenomen – maar geen doel op zich. Dit jaar pakken we trouwens verhuisdozen uit met kerst. Want om de een of andere reden leek het me een geschikt plan om net vóór kerst te verhuizen.

De feestmaand is vaak een struggle voor kinderen en hun ouder(s) die niet (meer) één gezin met elkaar vormen. Bij wie en waar zijn de kinderen op pakjesavond en de kerstdagen en in de vakantie? In ouderschapsplannen is dat vaak tot in 2025 al vastgelegd, zelfs tot op de minuut nauwkeurig hoe laat het wisselmoment is tijdens de kerstdagen. Heb je er oog voor, dan ben je wel eens getuige van zo’n wisselmoment als je op Tweede Kerstdag in de ochtend onderweg bent. Wanneer ik met kerst zo’n wisselmoment zie, word ik er even stil van. Ik gun ze een Tweede Kerstochtend zoals ik die als kind had. Lekker lang in je pyjama binnen blijven. Lekker niks hoeven. Want druk doen kan altijd later nog. Als je groot bent.

2 reacties

  1. Peter Frissen schreef op 10 december 2017 om 01:07

    Een overmaat aan taalfouten zodat ik niet toe kom aan om de inhoud. Als ervaringsdeskundige met twee decennia aan kennis over de falende staat en het rechtssysteem te allen tijde bereid om mijn kennis te delen.

    • Sterre schreef op 14 december 2017 om 13:44

      Ik begrijp het niet. Wat bedoel je precies, P?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands