column

Gratis geld

10 okt 2022

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar de echte argumentatie achter de compensatie die vrijwel heel Nederland gaat krijgen voor de gestegen energiekosten. Het zal wel zoiets wezen als dat het hier een basisvoorziening betreft die onbetaalbaar is geworden door oorzaken die buiten de invloedssfeer van de gebruiker liggen en dat, als er niet wordt ingegrepen, de gevolgen voor grote groepen mensen niet te overzien zijn.

Kan ik best volgen hoor, die redenering. Al is het wel gek dat mensen die geen gestegen energielasten hebben (een groep waartoe ik zelf ook behoor) ook gecompenseerd worden – voor iets dus waar ze geen last van hebben. Twee keer 190 euro ga ik ontvangen, omdat anderen gestegen energiekosten hebben, bovenop de 450 euro die ik al heb ontvangen omdat anderen gestegen energiekosten hebben.

Een hele dikke 20 miljard gaat dat geintje kosten (natuurlijk wel met die energieplafonds erbij) – en je kunt mij met zo’n prijskaartje niet wijs maken dat het echt goedkoper is om iedereen maar te compenseren dan uit te gaan zoeken wie het echt nodig heeft. Mocht dat wel zo zijn, dan zie ik hier een aardig argument opdoemen om de belastingdienst maar eens te gaan afschaffen en iedereen zijn bruto inkomen netto te laten houden – het kost immers meer om aan maatwerk te doen dan iedereen gelijk te behandelen. Maar dat geheel ter zijde, het punt dat ik wil maken is eigenlijk een ander: er wordt zonder ook maar twee keer met de ogen te knipperen dus zo’n 20 miljard over de bevolking uitgestrooid. Terwijl de studenten die hebben gestudeerd onder het asociale leenstelsel naar enige reële compensatie kunnen fluiten.

Ik zou er woedend van worden als student, als mensen zoals ik gratis geld van de overheid krijgen terwijl zij hun studieschuld tot de laatste cent moeten afbetalen. En dezelfde argumenten gelden voor hen: kosten opgelopen buiten hun invloed (want een overheidsbesluit), een basisvoorziening (onderwijs) en onoverzienbare gevolgen (want exorbitante schulden). Maar toen het over compensatie van deze ‘vette-pech-generatie’ ging, klonk het dat er geen geld was.

Dat was een paar maanden ná allerlei corona- en inflatiecompensaties, maar nog vóór de dik 20 miljard aan energiecompensatie. Er is geen geld voor omdat Den Haag niet wil dat er geld voor is. Zoveel is nu wel duidelijk.

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!