column

Honoris Causa

15 jun 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Op het gevaar af dat ik de reputatie krijg elk Radboudfeestje te versjteren – kortgeleden had ik ook al zo mijn bedenkingen bij de heiligverklaring van Titus Brandsma – moet het me toch van het hart. Wat een onzin is dat zeg, die eredoctoraten. Nou gun ik het Adriaan van Dis best hoor, daar niet van, en het is mooie publiciteit voor de letterenfaculteit en de universiteit – maar waar sláát het op? Eigenlijk is het niet veel meer dan een klap in het gezicht van al die wetenschappers die jarenlang ploeteren om een proefschrift bij elkaar te schrapen. ‘Vanwege de grote verdiensten voor de literatuur en de cultuur’ – daar hebben we een koninklijk lintje voor, en beter nog, de (ook dat gun ik hem van harte) hopelijk lucratieve boekverkoop.

Persoonlijk ken ik zelfs een professor honoris causa – dat bestaat blijkbaar ook – losjes verbonden aan de universiteit van Dusjanbe, met wie het bijzonder prettig wandelen in Spanje is, maar wiens wetenschappelijke kwaliteiten niet om over naar huis te schrijven zijn. Jaren geleden hadden we de rel rond Albert Heijn, die zijn Nyenroodse eredoctoraat min of meer met bonuspunten bij elkaar geritseld had. En een paar van de meest bekroonde eredoctors zijn de Dalai Lama en Nelson Mandela – prima lui hoor, grote persoonlijkheden ook – maar niet bepaald grote wetenschappers. Datzelfde gold voor Elena Ceausescu, de vrouw van de voormalige Roemeense dictator, die zogenaamd geëerd werd vanwege haar wetenschappelijke kwaliteiten – maar de lagere school niet eens had afgemaakt, laat staan haar studie scheikunde.

Wetenschappers vormen de enige beroepsgroep die een met veel moeite te verdienen titel weggeeft aan mensen die zich nooit met het vak hebben beziggehouden. Tenminste, bij mijn weten bestaat bijvoorbeeld de erebadmeester, eremarathonloper of erevuilnisman niet. Erevoorzitter, ja, die kennen we wel, maar die titel is een bedankje voor personen die eerder voorzitter geweest zijn en die dus juist wél op eigen terrein worden geëerd – zoals het hoort. Kappen dus, met die gekkigheid! Dan maar wat publiciteit minder…

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!