Hoop

05 jan 2021

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Het is al niet echt mijn favoriete maand, moet ik eerlijk bekennen, die eerste maand van het jaar. Natuurlijk, je hebt altijd een maand nodig die het jaar aftrapt, maar het is met afstand de saaiste periode van het jaar. En dan spreek ik nog over normale januari’s – herstel, over januari’s uit het oude normaal. Deze eerste januari van het nieuwe normaal vind ik überhaupt helemaal niks. Feestdagen net achter de rug, naast de coronakilo’s nu ook nog wat kerst- en oliebollengewicht erbij en geen sportschool open, niets gewonnen bij de staatsloterij (nou ja, er wordt maar liefst €5 bijgeschreven op de rekening, maar de financiering van mijn vervroegd pensioen loopt aanzienlijke vertraging op) en dan ook nog eens Zoom weer moeten aanslingeren omdat we nergens heen mogen – nee, januari 2021 mag ik, vijf dagen onderweg, al een forse deceptie noemen. Ik zou eerlijk gezegd best zonder kunnen.

Gelukkig draagt deze januari dan wel weer een kleine kiem van hoop in zich – en dan heb ik het niet eens alleen maar over de coronavaccins die zelfs in Nederland toch wel eens geïnjecteerd zullen gaan worden, waarna we over enige tijd de anti-vaxxers vrij gemakkelijk kunnen herkennen aan hun aanhoudende hoest en andere verschijnselen en alle verstandige mensen weer de dingen kunnen doen die ze willen.

Nee, ik kijk dan vooral naar de wereld, die over goed twee weken verlost gaat worden van de meest debiele (en gevaarlijkste) bewoner van het Witte Huis, die op zijn weg naar de uitgang nog zijn best doet de Amerikaanse democratie de nek om te draaien en die (vooruit, een voorspelling!) bezig is met een splitsing in de Republikeinse partij. Hoop voor de wereld dus, met een president die, hoe hij ook zijn best doet, nooit zo schadelijk kan zijn voor de wereldorde als Trump is geweest. En hoop voor de VS, omdat daar (vooruit, nog een voorspelling) binnen twee jaar de eerste vrouwelijke president ingezworen gaat worden omdat Biden er dan de brui aan geeft.

Wordt 2021 dan toch een jaar van hoop? Laten we het hopen, maar eerst moeten we nog even door deze januari heen zien te bikkelen. Ik wens u daarmee sterkte – en nog de beste wensen!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Joyce schreef op 5 januari 2021 om 13:42

    Heerlijk lezen jouw stukken, prikkelend, stof tot nadenken, gewoon goed. dank weer! En de beste wensen voor een hoopvol gezond (denkend) 2021!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!