Influencer

08 dec 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Als ik heel eerlijk ben, en waarom zou ik dat niet zijn, moet ik toegeven dat mij toch wel enige jaloezie bekruipt bij het zien van die gelikte beelden. Ruim een jaar heb ik op een soort ground zero uitgekeken, want in de tijd dat we nog naar de universiteit mochten (weet u nog wel, een mensenleven geleden toen de hele wereld er nog compleet anders uitzag) moest vooral de oudbouw worden afgebroken en kwam maar mondjesmaat de nieuwbouw van de grond. En nu is Maria Montessori influencer – althans, het gebouw dat haar naam draagt poseert uitdagend op Instagram en laat zich van alle kanten bewonderen door wie het maar wil zien.

En eigenlijk hoor ik daar niet bij, bij die mensen die het willen zien. Want ik zit in het Erasmusgebouw (mochten we ooit weer fysiek op de uni mogen komen), met afstand de lelijkste puist op de campus. Alhoewel, het is een gedeelde eerste plaats met het Spinozagebouw, niet voor niets een gebouw dat op de nominatie staat om gesloopt te worden als de sociale wetenschappers in hun nieuwe gebouw zijn getrokken. Niet onmiddellijk natuurlijk, want er is nog altijd een dikke kans dat de bewoners van het Erasmusgebouw, onder wie ik dus, op zijn minst tijdelijk naar het Spinoza moeten.

Ik moet het allemaal nog zien. Bij al die grootse bouw- en renovatieplannen had niemand rekening gehouden met een pandemie. Eerst maar eens afwachten of en wanneer die mooie gezamenlijke ruimtes in het Montessorigebouw gevuld mogen worden. En de nieuwbouw voor Letteren en Filosofie staat door corona ook de komende tijd op een laag pitje. Voorlopig staat de universiteit bijna volledig leeg en blijkt thuiswerken voor de meeste ondersteunende diensten en voor het meeste onderzoek een alternatief dat aardig goed voldoet, zeker in deeltijd. Die overvolle campus van 2019 en eerder, die gaan we dus zo snel niet meer terugzien.

En zo blijkt Maria Montessori meer van een influencer weg te hebben dan ik ooit had kunnen bedenken. Wat ze verkoopt is gebakken lucht, een product dat althans voorlopig in werkelijkheid heel anders uitpakt dan de illusie op Instagram ons wil laten geloven.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!