Jaloers

21-08-2017

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Een beetje jaloers ben ik altijd wel, als ik ze zo zie lopen in de introductie. Eerstejaars, wat heet, eerstedags studenten. Vers onder moeders vleugels uitgetrokken. Een toekomst voor zich – tenminste, als Trump en Kim Jong-un zich een beetje inhouden. En dat is dan wel weer vergelijkbaar met mijn eigen introductie, tijdens de vorige nucleaire dreiging. Toen viel het achteraf allemaal wel mee. Het kostte een paar centen, zo’n wapenwedloop, maar dan had je ook niks. Ja, werkloosheid ná de studie, omdat al het geld voor mooie banen aan kruisraketten was opgegaan. Maar ook dat kwam goed.

Ik denk in deze periode altijd weer even terug aan mijn eigen intro. Een groepje met een man/vrouw of tien aspirant politicologen. Dat mocht je toen nog gewoon zeggen: man/vrouw. Sterker nog, je behoorde tot de progressieve elite als je overal ook vrouwen bij noemde. Moet je nu eens mee komen. Nu bestaan de groepjes introgangers natuurlijk uit een klein dozijn genderfluïde studenten, zich allen ergens bevindend op de schaal tussen man en vrouw. Het zou wel eens knap druk kunnen gaan worden bij de genderneutrale toiletten.

Ik vond het retespannend, die introductie. Mijn debuut in een grote stad, een studie waarvan ik geen idee had wat die zou inhouden (ik had mij volledig ongeïnformeerd ingeschreven voor de opleiding politicologie, want ‘iets met politiek’ leek me wel leuk en verder kon ik met mijn vakkenpakket eigenlijk niks) en dan nog al die Limburgers… Het was een cultuurschok van jewelste, maar ik vond toch al snel redelijk mijn draai.

Dat is het goede nieuws, ook voor de nieuwe lichting studenten. Als zelfs ik mijn draai kon vinden, als eerste uit de vele generaties pH-neutraal op een universiteit, afkomstig uit godbetert Dodewaard, zonder vrienden die ook naar Nijmegen gingen, met geen enkel benul van wat ik zou gaan studeren en dan ook nog – in die tijd afwijkend – in het begin thuiswonend, dan moet het jullie ook zeker lukken. Laat je niet intimideren door het intellectuele geklets van ouderejaars of docenten (die zijn stuk voor stuk net zo begonnen als jij), ontdek de universiteit en de stad in je eigen tempo en bovenal: bedenk dat dit is wat je wilde gaan doen. Jezelf ontwikkelen, zowel intellectueel als sociaal.

Geniet ervan! Want hierna, als je bent afgestudeerd, begint de ellende pas echt. Tenzij Trump en Kim Jong-un…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!