Kerstboom

29 nov 2018

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Ik wilde er eigenlijk nog niet over beginnen. Sint is immers nog in het land. Maar Sky Radio is al twee weken geleden omgetoverd in The Christmas Station en veel straten zijn al uitbundig met feestverlichting versierd, dus kan het wel.

De kerstboom. Ik begrijp het niet. Waarom hakken we ieder jaar in december levende bomen om en zetten we ze in huis om langzaam dood te laten gaan? Ook al zijn ze speciaal voor dat doel gekweekt, het gaat er bij mij niet in.

Ik ben niet echt een mileuactivist. Maar ook mensen die over footprints, global warming, flexitarisme en in andere ecologische verantwoorde slang spreken, zie ik omgehakte naaldbomen naar binnen slepen. In die huishoudens wordt de kerstboom naast het hipster-houtkacheltje en het schapenvachtje geplaatst. Als de kerstdagen naderen, is de boom al bijna aan het composteren. Geen nood! Want kerst thuis vieren is zo 2012… Er is een festival op de Gili-eilanden en de kerstboom blijft treurend thuis achter. Over footprints gesproken..

En bomen met een kluit? Father Law probeerde het elk jaar opnieuw. Maar in mijn herinnering leden de ex-kerstbomen in de tuin rond ons ouderlijk huis een niet zo stralend bestaan. Van wekenlang in de verwarmde woning naar de vrieskou buiten. Geen wonder. Er zijn nu ook organisaties waar je een kerstboom met kluit kunt huren en die wordt in januari weer teruggeplaatst in het veld. Misschien dat de bomen de temperatuurovergang overleven? Ik hoop het van harte.

Geen kerstboom voor Mr Law en mij in the Law Society (zoals we onze woning liefkozend noemen), noch een verre reis met kerst. Drukke werkdagen in december dus vredige (lees: rustige) kerstdagen. En voor iedereen die wel een kerstboom wil: geniet ervan! Heb je een schapenvachtje? Sterkte met het stofzuigen van de naalden. En voor degenen die het milieu willen sparen: een kunstkerstboom moet tussen de negen en zeventien kersten meegaan om minder milieubelastend te zijn dan een echte omgehakte kerstboom.

Alvast genoeglijke kerstdagen gewenst!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!