Kerstgekte

19 dec 2019

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

Net na de zomer hoor je ze al op de radio: de eerste kerstnummers. Ondanks dat het nog maanden duurt, komen we zo al lekker in de kerststemming. Vanaf november is er zelfs een speciale kerstradiozender en hoor je bijna niks anders meer. Jaren heb ik de liefde voor kerst niet gesnapt, wat is er nou zo bijzonder aan?

Zelfs na alle kerstvieringen in de kerk, op de basisschool en thuis begreep ik het nog niet. Voor mij stond een – voor iedereen zo speciale – kerstdag gelijk aan een verjaardag. Mijn familie zag ik toch al veel vaker?

Pas sinds een aantal jaar begin ik te beseffen dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is, door verhalen over eenzaamheid en bijvoorbeeld mensen die in het ziekenhuis liggen. Sindsdien geniet ik steeds meer van de kerst.

En dat moet ook wel. Dit jaar word ik overspoeld door kerst. Kerstborrels, kerstgala’s, kerstdiners, kerstbrunches, je kunt het zo gek niet bedenken. Met vriendinnen gaan we zelfs kerst vieren met cadeautjes, een diner én een borrel. Alsof dit nog niet genoeg is, ben ik naast de drukte op de universiteit – zo net voor de kerstvakantie – op mijn werk ook nog bezig met het inpakken van wel tweeduizend kerstpakketten. Tijdens het voorbereiden, inpakken en bezorgen komen opnieuw de nodige kerstliedjes voorbij.

Nu is het niet zo dat ik een echte kerstgek ben geworden. Stiekem verklaar ik de mensen die de kerstboom al hebben staan voordat de goede Sint het land uit is, nog wel voor gek. Maar ik ben wel een beetje gaan houden van het feest en de bijbehorende gezelligheid.

Inmiddels ken ik bijna alle kerstnummers uit mijn hoofd en mis ik de leuke lichtjes als die niet aanstaan. Tot mijn eigen verbazing ben ik zelfs degene die pleit voor een kerstboom bij mijn ouders thuis.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!