Kleuteren maar!

15 jan 2020

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Lang geleden toen ik ging studeren was ik apetrots dat ik toch eindelijk, na jaren van kinderlijk gedoe, de grotemensenwereld binnenstapte. Nou ja, de middelbare school was in die tijd natuurlijk al behoorlijk volwassen, zeker de bovenbouw, en al helemaal vergeleken met nu. Ik ging naar de universiteit en had college, zo heette dat toen nog. Nu gaan studenten (als ze zich nog zo noemen, zijn het nog geen leerlingen?) naar school en hebben les. En ze zien er ook nog eens veel jonger uit dan wij toen – al kan dat laatste gewoon aan mij liggen.

De volwassen wereld dus, van studeren en filosoferen. Van de breedte en de diepte in. Politicologie was het bij mij, maar het gold in principe voor iedere studie (op Rechten na natuurlijk, dat nam niemand serieus). En we hadden respect voor het instituut waar we plotseling, op het allerlaagste niveau weliswaar, ook deel van waren geworden. De academische gemeenschap. Dat was me wat!

Tja. Zo’n dikke dertig jaar later zie ik dat toch allemaal een beetje anders. Natuurlijk ben ik door alle historie op de universiteit sadder and wiser geworden, maar dat is het niet alleen. Het heeft ook met de, laat ik het maar ronduit zeggen, debilisering van de universiteit te maken. Zo krijgen we hier vanaf augustus een rookverbod alleen omdat dat gaat gelden voor alle onderwijsterreinen in Nederland. De universiteit wordt hier dus gelijkgeschakeld met de kleuterschool – toppie! (saillant detail: op het hele terrein van de universiteit gaat dat rookverbod gelden, op een paar gebouwen na – waaronder het kinderdagverblijf…)

En dat rookverbod is nog niet eens het ergste. Dat snap ik ergens nog wel. Nee, de ultieme gelijkschakeling met het kleuteronderwijs ontdekte ik zojuist. Om een definitief einde te maken aan de academische waardigheid is er een kleurwedstrijd uitgeschreven door de beheerders van het gebouw waarin ik mijn werkzaamheden verricht. Wie het creatiefst het op de zijkant van het Erasmusgebouw uitgeprikte portret van zijn naamgever kan verfraaien, kan een tegoedbon voor de Refter winnen. Een geschenk dat in ieder geval even smaakvol is als de wedstrijd zelf.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

 1. Truus schreef op 15 januari 2020 om 17:31

  Dat krijg je met verplichte aanwezigheid, dan voelt het ook niet meer als ‘college’ waar je vrijwillig bent voor je eigen ontwikkeling. Of met de verplichte cursussen ter oriëntatie op onze toekomst met onderdelen als “hoe maak ik een cv?”. Dat zijn vaardigheden die iedereen met internet en motivatie zichzelf aan kan leren. Onze handjes worden krampachtig vastgehouden. Handig voor de luie student, verschrikkelijk irritant voor studenten die wél echt aan de universiteit thuishoren.

 2. Jasper schreef op 15 januari 2020 om 17:33

  Dus omdat je nu niet meer mag roken, omdat er een kleurwedstrijd is en omdat studenten een jong uiterlijk hebben, is de universiteit gedebiliseerd? Dat vind ik wel een snelle conclusie.

  Ik noem het trouwens gewoon college hoor, en niet les.. Verder zijn alle rechtenstudenten die ik ken harde werkers, volgens mij neemt iedereen die studie nu gewoon serieus.

 3. Jasper schreef op 16 januari 2020 om 08:17

 4. Dorian schreef op 16 januari 2020 om 09:13

  Complimenten voor degene bij de Vox die ervoor heeft gezorgd dat de column ‘kleuteren maar!’ direct boven het artikel ‘Erasmusgebouw viert heropening entree met kleurwedstrijd’ komt te staan. Mij deed het in ieder geval grinniken.

  Overigens is mijn hoop dat de student die het creatiefst buiten de lijntjes kleurt, wint.

 5. E schreef op 16 januari 2020 om 15:35

  Ik heb hier niet veel woorden voor, dus zal ik maar de Nieuw Zeelandse politica Chlöe Swarbrick citeren: ‘OK Boomer’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!