Liegen

08 mrt 2019

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

Een leugentje om bestwil: moet kunnen, toch? Tenminste, dat is wat iedereen altijd zegt. En wat iedereen toch wel zo’n paar keer per week doet. Even de prijs van het nieuwe shirtje dat je gekocht hebt wat lager maken dan het eigenlijk was of zeggen dat je die nieuwe schoenen van je vriendin echt wel leuk vindt.

Gemiddeld vertelt een man drie leugens per dag, bij vrouwen is dat één leugen per dag. Toch vind ik dat zelfs nog veel, meestal kan ik mezelf niet op een leugen betrappen. Maar misschien hebben we gewoon niet altijd door wanneer we een leugen vertellen.

Ook al houd ik helemaal niet van liegen, toch overkomt het me nog weleens. Op zo’n moment is het gewoon nét even wat makkelijker om niet eerlijk te zijn. En zeg nou zelf, wie heeft er nou nooit valsgespeeld met een spelletje zoals Monopoly?

Of neem het televisieprogramma Wie is de Mol?, waarin liegen en bedriegen centraal staat. De toepassende quote ‘Trust Nobody’ is al sinds 2011 in de leader te horen. Toen kandidaat Niels een joker had gestolen van Evelien, vond een deel van de 2,9 miljoen kijkers dat hij te ver was gegaan – hij kreeg zelfs doodbedreigingen. Heel Nederland in paniek om het stelen van een joker: het was in andere seizoenen niet anders.

Begrijp me niet verkeerd: stelen is iets heel anders dan liegen, maar het past wel in hetzelfde straatje. Meestal worden mensen pas boos als zo’n actie vervelende gevolgen heeft. Als Evelien geen rood scherm had gekregen waardoor ze het programma moest verlaten, was iedereen de actie van Niels meteen weer vergeten. Maar De Mol is een spel, niet het echte leven. Een spel waarin je al je normen en waarden voor één keer even opzij kunt zetten en alle regels aan je laars kunt lappen. Dan ga je toch meteen liegen, bedriegen en stelen? Ik in ieder geval wel en met mij wellicht nog duizenden andere mensen.

Over dit seizoen van Wie is de mol? wordt heel veel gesproken. Vrijstellingen in jokers, bondjes vanaf dag één, een executie waarin twee mensen naar huis moeten. Elke zaterdagavond staan alle sociale mediakanalen vol met de nieuwste hints en aanwijzingen. Ik geniet daarvan, je kunt me nog net geen ‘molloot’ noemen. En dat is voor alle duidelijkheid geen leugen om bestwil.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!