column

Mijn advies? Neem nooit advies aan

06 mrt 2024

Als alles goed gaat, rondt columnist Saar Boter deze zomer haar master aan de Radboud Universiteit af. Tijdens een korte werkpauze vraagt ze aan collega's welke onverwachte beroepen in de toekomst bij haar zouden passen.

Er is geen volgend semester meer voor mij. Als alles goed verloopt, rond ik deze zomer mijn master, en daarmee mijn studietijd, af. Dat betekent dus dat de nieuwe fase in mijn leven eng dichtbij komt (help, een grotemensenbaan!). De échte volwassenen in mijn omgeving ben ik daarom de afgelopen maanden aan het uithoren over hun eerste baan en welke fouten zij hebben gemaakt, opdat ik niet op dezelfde manier de mist in zal gaan… Zo ook op een willekeurige ochtend op het kantoor van communicatie en voorlichting van de faculteit.

‘Wat is een onverwacht beroep waarvan jullie denken dat het bij mij past?’ vroeg ik mijn collega’s tijdens een korte werkpauze. ‘Begrafenisondernemer!’ zei Karen net iets te snel en enthousiast. ‘Kapitein op een riviercruiseschip’, voegde Marie-José er lachend aan toe, ‘met zo’n pet en alles.’ Onze collega Ignace deed een serieuze duit in het zakje. ‘Wat je ook doet, je eerste baan zal nooit je droombaan zijn.’ Hoe handig is dat, op kantoor werken bij de ‘career officer’ van de faculteit.

Uiteindelijk ben jij de enige die jouw leven leidt, en jouw leven is uiteindelijk uniek

Los van mijn gezellige collega’s vindt iedereen die ik ken wel iets van wat ik hierna moet gaan doen. Sommige mensen zien mij al toetreden tot de academische wereld, andere verwachten dat ik op een podium zal staan, zoals ik nu soms al doe bij Radboud Reflects.

Hoewel welgemeend advies vaak erg nuttig is, denk ik dat we soms overschatten hoe belangrijk de meningen van anderen nu echt zijn. Uiteindelijk ben jij de enige die jouw leven leidt, en jouw leven is uiteindelijk uniek. Zelfs al hebben de adviseurs uiteindelijk gelijk, soms is de oplossing niet de conclusie, maar het doorlopen van het proces.

Of ik straks altijd in zwart gekleed ga – gezicht in de plooi voor mijn volgende begrafenis – of dat ik Nijmegen deze zomer verlaat over de Waal, ik weet het nog niet. Wat ik inmiddels wel weet, is dat ik al het gevraagde en ongevraagde advies over mijn toekomst lekker met een korreltje zout neem en mijn eigen intuïtie volg.

Lees alle columns van Saar Boter

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!