Mindfulness

01 apr 2019

Nathalie Elenbaas Nathalie Elenbaas is student Communicatiewetenschap en verhuisde voor haar studie van de Noordoostpolder naar Nijmegen. Bekijk alle berichten van Nathalie Elenbaas

Al ongeveer vijf jaar doe ik aan yoga. Dat je daar best lenig en flexibel van wordt is mooi meegenomen, maar ik ben begonnen om een andere reden. Voor mij is yoga een manier om even al mijn gedachten uit te zetten en me te focussen op één ding.

Tegelijk is focussen op één ding heel lastig voor mij: ik ben een echte multitasker. ‘Multitasken is niet mogelijk’, hoor ik alweer veel mensen zeggen. Dat klopt, want je bent nooit compleet gefocust. Yoga is voor mij dé manier om wel even die focus te pakken.

Toch volstaat het niet om alleen op stressvolle momenten aan yoga te doen. Daarom heb ik me sinds een jaartje ook in meditatie verdiept. Hier heb ik wat meer moeite mee: ik ben totaal geen zweverig type en kan moeilijk mijn gedachten uitzetten als ik helemaal niks mag doen. Het enige wat je kunt doen is je focussen op je ademhaling en hopen dat er niet al te veel gedachtes in je hoofd opkomen.

Als ik weinig tijd heb, schiet mediteren er vaak bij in. Wekenlang doe ik dan helemaal niets, wat ervoor zorgt dat mijn stressniveau best wel omhoog gaat. Misschien moet ik op zoek naar een meer laagdrempelige manier om mijn hoofd leeg te maken.

Daarom ben ik wel benieuwd naar mindfulness: een mix van yoga en meditatie die ervoor zorgt dat je meer in het nu gaat leven. Meer genieten van het moment zou voor mij wel handig kunnen zijn. Vaak ben ik al veel te veel bezig met wat er morgen gaat gebeuren, in plaats van op wat er op dit moment aan de hand is.

Zeker tijdens de tentamenweek heb ik steeds vaker behoefte aan even een time-out, even niks. Meestal gun ik mezelf de tijd niet, want ‘die kun je ook gebruiken om te leren.’ Toch zal het af en toe best wel handig zijn. Daarom zal ik deze tentamenweek wat meer naar mijn gevoel luisteren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!