Naaktfoto

07-07-2017

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Je zou denken dat het vooral jongere mensen zijn die naaktfoto’s van zichzelf maken. Dit beeld is waarschijnlijk ontstaan door berichten dat op middelbare scholen naaktfoto’s in whatapp-groepen circuleren. En misschien ben jij er zelf ook niet vies van een naaktfoto van jezelf te maken? Onlangs las ik een uitspraak van de rechter waarmee dat naakfoto’s-is-voor-jonge-mensen-beeld wordt bijgesteld.

Eind juni staan er een man en vrouw voor de rechter (in kort geding) in Zwolle. Ze zijn exen van elkaar. Hun scheiding heeft een lange en vervelende nasleep. Er zijn verschillende incidenten geweest en ze doen meerdere keren aangifte tegen elkaar. De man vraagt van de rechter zijn ex-vrouw te verbieden mails, appjes en naaktfoto’s van haarzelf  (en soms van haarzelf met haar nieuwe partner) te sturen. Hij wordt er knettergek van.

De vrouw heeft ook een verzoek aan de rechter. Zij wil namelijk dat de rechter de man verbiedt om de komende twee jaar contact met haar op te nemen. En dat hij alle naaktfoto’s die hij van haar heeft, vernietigt. Het moet hem ook verboden worden om haar naaktfoto’s via sociale media en dergelijke te verspreiden. Dat heeft hij namelijk al een keer gedaan.

Daar zit je dan als rechter. Je moet in zo’n zaak een uitspraak doen en daarna het allemaal nog netjes verwoorden. In het vonnis levert dit droogkloterige zinnen op als ‘Ter zitting is voldoende vast komen te staan dat de beëindiging van de relatie van partijen niet zonder problemen is verlopen.’ Dit staat voor: de exen hebben er een enorme teringzooi van gemaakt, een mega-vechtscheiding dus.

De rechter oordeelt trouwens dat de vrouw moet stoppen met het versturen van naaktfoto’s en de man alle naaktfoto’s moet vernietigen. Ze mogen geen contact meer met elkaar opnemen; er mag alleen contact zijn tussen de man en vrouw via de advocaten.

En wat heeft dit allemaal met leeftijd te maken? Na ruim 34 jaar huwelijk gingen deze man en vrouw in 2014 uit elkaar. Ze trouwden dus in 1980 en stel dat ze toen 18 jaar oud waren, dan zijn ze nu ruim 55 jaar! De omroep-max-doelgroep zonder broekje!

Ik behoor zelf (gelukkig) nog niet tot de omroep-max-doelgroep maar begrijp dat ik beter geen naaktfoto’s van mezelf kan maken, zelfs niet met alle mogelijke filters. Ik heb ook geen tattoos die de aandacht kunnen afleiden. Bovendien ga ik als jurist geen belastend materiaal over mezelf creëren of verspreiden. Maar hé, als jij deze zomer naaktfoto’s wil maken en verspreiden, omroep max of niet, ga gewoon lekker je gang. Iedereen zijn eigen kopje (ijs)thee! Fijne zomer…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!