Nashville

08 jan 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Ik moet zeggen dat ik tot voor kort louter goede associaties had bij het woord Nashville. Niet dat ik zo’n enorme cuntryliefhebber (zo schijn je dat volgens cuntryliefhebbers uit te moeten spreken, country) ben, maar de stad was een verademing na mijn bezoek aan het overgecommercialiseerde pre-Katrina New Orleans. Relaxed, laid-back, betaalbaar. Prima plek om te wezen en – vooruit dan maar – tóch maar een deuntje countrymuziek mee te pikken.

Die positieve associatie ging dit weekend in één klap naar de gallemiezen, dankzij een stelletje vroegmiddeleeuws denkende religiefundi’s. Nog niet eens het fatsoen hadden ze om de reputatie van de hoofdstad van de country te beschermen en de Nederlandse variant maar de Staphorst- of Opheusdenverklaring te noemen. Nee, de ‘Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring’ heet het document waarin – en dat moet een opluchting zijn voor RK Nederland en dús de Radboud Universiteit – nu eens niet de katholieke, maar de orthodox-protestantse kerk homoseksualiteit veroordeelt. Hoeven wij lekker geen afstand te nemen.

En ze zijn er nog trots op ook, die orthodoxen. Volgens SGP-leider Van der Staaij kon het geen verrassing zijn, want we wisten toch allang dat zijn partij er zo over denkt. En volgens anderen moet dit geluid ook gehoord worden, want je hoort alleen maar het andere, tolerante geluid, en iedereen heeft het recht op zijn of haar mening. Een wat merkwaardige redenering, gezien het feit dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid verboden is bij wet. Weliswaar de Nederlandse wet en niet die van hun imho fictieve opperwezen, maar toch. Sommige meningen mag je wel hebben – gedachtepolitie hebben we hier gelukkig niet – maar niet uiten, want discriminerend. Wat dat betreft hadden de Amerikaanse broeders het wat gemakkelijker – zij komen uit het land van de onbegrensde vrijheid van meningsuiting.

Misschien moeten Van der Staaij en kornuiten maar eens richting VS. En dan niet naar Nashville, maar naar Key West, of beter nog, San Francisco. Daar zijn plekken waar ze wel raad weten met dit soort eng-homofobe mannetjes.

3 reacties

  1. De verweten ketel schreef op 13 januari 2019 om 10:07

    Makkelijk schieten vanuit een vermeende eigen morele superioriteit. Zo’n bijdrage voegt niets toe aan de genoemde verklaring en alle ophef daaromtrent. Bovendien draagt dit populistische stukje op geen enkele wijze bij aan de dialoog. De schrijver wijst met één vinger naar de ander en daarmee met drie naar zichzelf, want hij betoont zich hiermee verre van tolerant richting andersgezinden.

  2. Arie schreef op 19 januari 2019 om 14:33

    Wat een dedain. Ik durf te wedden dat hij zelf de verklaring niet eens gelezen heeft en al zeker niet snapt. Wederhoor is ook niet gewenst uiteraard. Gewoon als een kuddedier ook hard meeroepen en popijopie doen. Goed bezig knul, jij kunt zo naar de publieke omroep/staatszender.
    Misschien nog even de moeite nemen om het interview van 2 homo’s uit Katwijk op te zoeken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands