Nodig

16 sep 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Zo’n 300.000 euro heeft het gekost, vernam ik uit hopelijk betrouwbare bron, want het was Vox. Driehonderdduizend euri’s! Maar dan heb je ook wat. En wat dan? Een nieuwe reclamecampagne voor de Radboud Universiteit. Blijkbaar is ons perspective genoeg gechanged om over te gaan op weer een gewoon Hollandse slogan: ‘Je bent nodig’. Du moment dat je computer op de universiteit op slot gaat, dringt de – toegegeven, prachtige – foto van de aardbol zich op. Met, zoals het hoort op deze universiteit, een lullig rijmpje erbij. ‘Een wereld waar we steeds meer van vragen, vraagt om mensen die willen bijdragen.’ Een hoog ‘Sint heeft dagen lopen denken wat hij jou nu toch moet schenken’-gehalte, als je het mij vraagt – mooi tegelijk met het moment dat de pepernoten langzaamaan weer in de schappen komen.

Maar, je bent dus nodig. Ik ben dus nodig – althans, mijn computerscherm roept mij dat toe. Heeft iemand bij corporate communication erbij stilgestaan wat voor druk dit op mijn schouders legt? Ik doe mijn werk heus naar beste kunnen, en heb soms ook soms het gevoel dat wat ik doe er ook nog best toe doet, maar om mij nu toe te roepen dat ik nodig ben? Waarvoor eigenlijk? Ik begrijp dat het voor die wereld is die steeds meer vraagt – maar wat vraagt-ie dan precies? En wat kan ik daar aan bijdragen? En wat als ik eens een dagje ziek ben, of zoals binnenkort op Mallorca? Het roept bij mij dus vooral vragen op, naast blijdschap dat ik deze boodschap niet op mijn scherm kreeg toen mijn vorige afdeling in een reorganisatie – pardon: herinrichting – terechtkwam. Dat had mij flink op het verkeerde been kunnen zetten, want daar bleek ik toen minder nodig dan ik zelf had gehoopt.

Ik vind het nogal een pretentieuze campagne, moet ik zeggen. Sterker nog, toen ik ‘m rauwelings voor mijn kiezen kreeg terwijl ik in de bios zat te wachten op The Lion King, vond ik ‘m zelfs megalomaan. Ze suggereert dat wij hier, op de Radboud Universiteit, in staat zullen zijn om de wereld ten goede te keren. Want niet alleen ben jij (en ik) nodig – blijkbaar is onze universiteit daarvoor nodig. En hoe hoog ik dit instituut ook heb zitten – ik zie ons nog niet echt dat grote verschil maken. Daar is in mijn bescheiden optiek wel wat meer voor nodig.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!