column

Observant

17 mrt 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Of je grappen mag maken over het leed in de Oekraïne, vroeg Vox aan Radboudmedewerker en stand-up comedian Bert Keurentjes. ‘Je mag overal grappen over maken, hoe ernstig de situatie ook is’, was zijn antwoord. Dat vraag ik me dus ten zeerste af. En dan heb ik het niet over Oekraïne hoor, maar over een bericht vanuit een aanpalende universiteit, die in het verre Maastricht. Daar hadden actievoerders via een ddos-aanval de website platgelegd van Observant, zeg maar de Vox van Limburg. De redactie van dat blad had namelijk de euvele moed om in een artikel waarin het gratis verstrekken van menstruatie-artikelen werd toegejuicht, het woord ‘vrouwen’ te gebruiken.

Nu ben ik al een dagje ouder, en wellicht zit daar het probleem, maar het valt mij echt bijzonder moeilijk om hier a. een probleem in te zien en b. geen grappen over te maken. Dat eerste zou er namelijk wel zijn, een probleem. De redactie bleek ‘extreem transfoob’ te zijn, door te weigeren te spreken over ‘mensen die menstrueren’. En ik geloof best, eerlijk, dat er mensen in transitie zijn die óók menstrueren – maar om die Observanten daarom transfoob te noemen lijkt mij wel wat ver gaan. Al waren ze volgens dezelfde actievoerder ook nog eens racistisch en extreemrechts – en moesten ze vooral zo doorgaan, want dan zou de website weer uit de lucht gehaald worden. Leve de vrijheid van de drukpers, waar een of ander doorgedraaid woke-clubje in het zuiden des lands meent uit te mogen maken wat er wel of niet gepubliceerd mag worden op straffe van cancelling.

De grap vind ik dan dat de club die hier vermoedelijk achter zit – maar dat in alle toonaarden ontkent – Feminists of Maastricht heet. Lijkt mij ook een behoorlijk transfobe term. Wees dan een beetje consequent, zou ik denken, en noem jezelf dan ‘People with sympathy for people that menstruate of Maastricht’. Helemaal inclusief. En nu eens kijken hoelang het duurt voor deze website op zwart gaat…

2 reacties

  1. Stijn schreef op 19 maart 2022 om 21:31

    PH-neutraal heeft denk ik niet het hele verhaal goed gelezen. In de parafrase van PH-neutraal lijk het alsof activisten een site hebben platgelegd omdat er het woord ‘vrouwen’ werd gebruikt waar ‘mensen die menstrueren’ werd bedoeld. Daar mist een belangrijk stuk context. Nadat Observant (ik vermoed onbewust) deze ongelukkige term heef gebruikt, is er gemaild naar Observant met de vraag om dat te veranderen. In een mailwisseling heeft een medewerker van Observant vervolgens kritisch gereageerd en onder andere de beledigende uitspraak gedaan dat gender een emotie is. De beschuldiging van transfobie is zoals de Observant presenteert ook pas aan bod gekomen nadat dit was gebeurd.

    Hieronder een reactie die ik ook bij Observant heb geplaatst.

    Voordat ik dit artikel las was ik mij er niet van bewust dat niet uitsluitend vrouwen menstrueren. Ik had daar simpelweg nog nooit over nagedacht en nog nooit met iemand over gepraat. Maar als je het verhaal van FOM, Bloody Serious en Periods have no gender? leest is het volstrekt duidelijk dat de stelling ‘niet alleen vrouwen menstrueren’ een feit is. Diegene die dit ontkent, zou uit een logisch gevolgtrekking ook het bestaan van sommige non-binaire of transpersonen moeten ontkennen. Het bestaan van non-binaire of transpersonen is geen ‘nog niet uitgekristalliseerde discussie’, sinds er mensen rondlopen met geslachtsaanduiding ‘X’ in het paspoort. Observant geeft in de context voornaamwoorden wel aan het bestaan van non-binaire en transpersonen te erkennen. Daarom vind ik het onbegrijpbaar dat er op een verzoek om dat in een andere context ook te doen zo enorm defensief wordt gereageerd. Ik heb de indruk dat de redactie is gestopt naar argumenten te luisteren nadat zij geconfronteerd werd met de DDOS-aanval. Dat is jammer. Het was ook mogelijk geweest om én de DDOS-aanval af te keuren, én naar de argumenten te blijven luisteren. Daarbij, als het gaat om de wijze waarop het debat gevoerd wordt is het belangrijk op te merken dat ook Observant blaam treft. De gelijkstelling van gender met emotie door een redacteur is namelijk een flagrante belediging. Dat afdoen als ‘ongelukkig’ is een zeer kwalijke manier om dit te bagatelliseren. Ik hoop dat de redactie van Observant een nieuwe weging wil maken van haar taalgebruik, los van ideeën over de manier waarop zij wordt aangesproken. Ik hoop ook dat de ontvanger van de mail waarin emotie en gender gelijkgesteld worden het zelfvertrouwen heeft om een formele klacht in te dienen bij de universiteit, zodat de universiteit een officieel oordeel moet vellen over deze vorm van ongewenste gedrag.

  2. Ruud Abma schreef op 24 maart 2022 om 11:41

    Stijn heeft het maar druk. En het is ook ingewikkeld. Er bestaan namelijk ook nog menselijke wezens die niet meer menstrueren. Hoe gaan we die noemen? Zie hierover de treffende ingezonden brief in De Volkskrant van 24 maart. Ik vrees dat we afstevenen op een linguïstische puinhoop…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!