Paaldansen

08 sep 2022

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Gisteren hoorde ik ineens dat er gezeur schijnt te zijn over de afgelopen opening van het academisch jaar. Nu ben ik toevallig zelf voor het eerst in de meer dan dertig jaar dat ik hier al werk ook eens  gaan kijken, en ik kon me er wel wat bij voorstellen, moet ik zeggen – al bleek de commotie over iets totaal anders te gaan dan waar ik aan dacht.

Mensen schijn zich te hebben gestoord aan het afsluitende optreden van voormalig artist in residence Katinka Polderman. Vooral haar liedje over Tanzania moest het ontgelden, want daar zat naast het woord ‘kut’ vooral veel politiek incorrects in. Ja, hoe had je dat in hemelsnaam kunnen verwachten van een cabaretière die bekend werd met het lied ‘pi-pa-pijpen’ en die verder dus cabaretière is, een beroepsgroep wier core business het is om politiek incorrect te zijn.

‘Paaldansen is blijkbaar opgewaardeerd van politiek incorrect erotisch vermaak naar op een academische plechtigheid te tonen sport’

Nee, waar mijn oog op viel was het optreden dat door iedereen en zijn moeder de hemel in is geprezen: de paaldansact door de (ik wist niet eens dat we die hadden) Nijmeegse Studenten Paaldans Vereniging Lasya. Ongelooflijk knap wat ze deden, heel moeilijk vast ook en – toegegeven – esthetisch was het allemaal keurig verantwoord (al was ik door de kledingkeuze wel bang dat ze een koutje zouden oplopen) maar gebeurde dit op dezelfde universiteit die onlangs een foto van nota bene een antiek standbeeld met een paar blote vrouwenbillen liet verwijderen?

Paaldansen is blijkbaar opgewaardeerd van politiek incorrect erotisch vermaak naar op een academische plechtigheid te tonen sport, terwijl oude standbeelden zijn verworden van klassieke kunst tot van de academie te verbannen aanstootgevende erotiek.

Hoe je zo hypocriet kunt zijn, snapte ik niet, tot ik me realiseerde dat de paaldansact én het optreden van Katinka Polderman plaatsvonden tussen het openings- en het slotgebed. We zijn natuurlijk wel een katholieke, nou ja, bijzondere universiteit. Héél bijzonder, dat blijkt maar weer.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. sprakeloos schreef op 10 september 2022 om 11:03

    tjemig, als je dit allemaal aan spanning meemaakt als columnist, dan is het schrijven van een stukkie een makkie

  2. Marjan Smeulders schreef op 15 september 2022 om 16:13

    Paaldansen is een razend moeilijk en zware sport. Kijk maar eens naar de wereldkampioenschappen! Wat de kleding betreft: veel sporters zijn schaars gekleed. Jammer dat de columnist alleen refereert naar ‘erotisch vermaak’. Dat is niet wat ik zie. Heel veel respect voor de sporters van de Studenten Paaldans Vereniging!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!