Persco

04 nov 2020

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Dit semester geef ik fysiek onderwijs op woensdagochtend om 8.30 uur. Een merkwaardig tijdstip voor een vak als erfrecht, waar op nuchtere maag van de docent (en studenten?) vóór de pauze van het college al meerdere mensen zijn gesneuveld. Tijdens het college moeten immers – in theoretische zin – erfenissen verdeeld worden. Om de zoveel weken volgt het woendagochtendcollege op een dinsdagavond-coronapersconferentie. Met ‘bord op schoot’ volg ik steeds die persco, om te horen of ik een aantal uren later voor dag en dauw in de auto zal springen – of niet. Want dat is voor mij steeds de hamvraag: mag ik nog afreizen naar wat ik vanwege de uitgestorvenheid inmiddels liefkozend het ‘sterfhuis’ noem?

En als er geen lockdown voor de uni wordt afgekondigd, probeer ik aan de hand van de cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames in te schatten of dat weldra zal gebeuren. Maar dat zijn de algemene cijfers, ik tast in het duister of er op de universiteit überhaupt besmettingen zijn. Van de universitaire autoriteiten horen we niks: het lijkt wel of in het sterfhuis het aantal besmettingen wordt doodgezwegen. Mag ik daaruit afleiden dat hier helemaal geen coronabesmettingen zijn? Nu hoop ik van harte – en daar ga ik ook wel van uit – dat ik netjes gewaarschuwd word als ik direct met een positief geteste persoon in aanraking ben geweest. Maar toch.

Nu was er weer zo’n woensdagochtend. Met het verslag van Election Day in de VS op de radio, op weg naar de studenten die naar college komen. Van volle zalen zoals in pre-coronatijd is geen sprake meer; ik begin er bijna aan te wennen. In een collegezaal met 500 zitplaatsen zitten pak ‘m beet negentien studenten tussen de rood-witte politielinten (zie voor mijn kennismaking met de coronacultuur in het Grotiusgebouw de column Hashtag). Ondanks de omstandigheden proberen we er weer het beste van te maken. En de studenten die fysiek aanwezig zijn werken daar goed aan mee. Zij begrijpen ook dat het principe ‘sfeer maken’ meer dan ooit nodig is.

Na college lees ik in de corona-liveblog van de NOS dat het OMT het kabinet adviseerde om weer online les te gaan geven in de bovenbouw van middelbare scholen, het hoger beroepsonderwijs en universiteiten. Het kabinet nam het advies niet over. Nog een paar weken fysiek onderwijs te gaan en tot de laatste snik blijft het spannend.

Binnenkort neemt Sinterklaas weer een deel van mijn college over voor het traditionele Sinterklaascollege. Benieuwd of de gedichtjes nog zo pikant zijn als de vorige jaren. Weet de Sint dat kijkers thuis via de stream meegenieten? Eerst maar eens afwachten of hij tijdig vanuit oranje Spanje is afgereisd voor de quarantaine. En of de stekker niet uit het fysieke onderwijs wordt getrokken. Benieuwd of Hugo de Jonge die stoute schoenen durft aan te trekken…

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!