Phishingmails

25-01-2017, 13:32

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Een van de leuke aspecten aan mijn huidige werkzaamheden is dat ik de beschikking heb gekregen over maar liefst twee functionele e-mailadressen. Eentje helemaal voor mezelf, maar ook eentje samen met een collega. Nu gaat het vooral met dat laatste zo nu en dan mis, want op het moment dat ik niet per se 100 procent verantwoordelijk ben voor iets, laat ik het nog wel eens uit mijn handen glippen – waarvoor sorry, maar ik heb er wel reuze schik mee. Vooral met de beroemde phishingmails.

Gisteren kreeg ik er weer zo eentje. ‘Beste gsh’, was de aanhef – alsof gsh, waar dan ook ter wereld, een gebruikelijke voornaam is. Een prachtig verhaal was het weer. Een mevrouw, flora (zonder hoofdletter) noemde ze zich, die de enige dochter van een cacaokoopman uit Ivoorkust (nee, het is niet altijd een Nigeriaanse prins!) bleek te zijn en mij ‘met tranen en verdriet’ schreef dat haar oude heer door zijn zakenpartners vergiftigd was, waarbij hij zijn dochter 3,6 miljoen euro naliet. Moeder was al gestorven toen flora zonder hoofdletter een baby was ‘en sindsdien nam mijn vader mij zo speciaal’. Van die laatste bijzin schrok ik toch wel even, maar het zal wel weer aan Google translate hebben gelegen. Lang verhaal kort: gsh zou 10 procent van de nalatenschap ontvangen als gsh zijn bankrekening even wilde doorgeven. Nu heeft gsh geen bankrekening, dus was gsh snel klaar.

Zouden er mensen zijn die erin trappen? Die hun creditcard gaan deblokkeren door op een link te klikken als ze zo’n mail ontvangen? In paniek betalen als ze een rekening ontvangen voor een niet-bestaand abonnement van KPN? Ik ken alleen maar mensen die er hard om lachen en de berichten linea recta in de vuilnisbak mikken. Zoals een collega die, ook op een functioneel mailadres, het bericht kreeg dat ze schade had veroorzaakt met haar auto en dat de buren daar foto’s van hadden gemaakt. Als ze niet per ommegaande de schade zou voldoen, zou de gedupeerde met die foto’s naar de politie stappen en dan waren de gevolgen voor haar rekening. Klinkt doorwrocht, op één detail na: de betreffende collega beschikte noch over een auto, noch over een rijbewijs…

4 reacties

  1. Coen schreef op 26 januari 2017 om 03:52

    Ik stelde me laatst een soortgelijke vraag, toen ik me verwonderde over het matige taalgebruik in dat soort spam-mail. Na enig onderzoek kwam ik erachter dat het met opzet zo gedaan wordt. Het idee is dat op die manier alleen die lezers overblijven die extreem gierig of goedgelovig zijn en dus voorbij de kromme zinnen kijken. Dat scheelt de spam-verstuurders een hoop verspilde moeite.

  2. Nick schreef op 30 januari 2017 om 09:36

    Ik geloof dat er pakweg een half jaar geleden spam mails werden verstuurd namens het CJIB. Die mail was redelijk foutloos, en bevatte ook CJIB logo e.d.
    Het ging ook om een beperkt bedrag (iets van 100 euro), daar zijn voor zover ik weet toch wel mensen ingetuind.

Geef een reactie