Rectificeren maar

26 mrt 2018

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Zo langzaamaan kom ik op een leeftijd dat er hier en daar wat gerectificeerd moet worden. Voortschrijdend inzicht, noem ik dat doorgaans, maar soms heeft het met inzicht weinig te maken. Het kan net zo goed van toeval aan elkaar hangen. De nieuwste rectificatie heeft bijvoorbeeld vooral van doen met het feit dat ik tegenwoordig geen eigen auto meer heb en samen met mevrouw pH-neutraal een bolide deel. Gevolg van deze omstandigheid is dat ik vaker met de fiets naar de universiteit kom. En dat terwijl ik jaren geleden nog schreef dat nooit te zullen doen, vanwege het grote gevaar dat je als fietser loopt op de Heyendaalseweg. Rectificatie 1, dus.

Rectificatie 2 is weliswaar een voortvloeisel van rectificatie 1, maar heeft toch ook wel weer wat meer te maken met voortschrijdend inzicht. Eveneens jaren geleden schreef ik op nogal badinerende wijze over de parkeercoaches, die door de universiteit waren ingezet om ervoor te zorgen dat de fietsparkeerder zijn fiets gewoon netjes in een fietsenrek plaatst. Die parkeercoaches werden ingezet bij de start van het academisch jaar, daarmee suggererend dat het vooral de beginnend student was die niet snapte dat een fiets in een rek hoort. Het feit dat het in de maanden na de start van het academisch jaar voornamelijk goed ging met fietsparkeren, deed vermoeden dat die veronderstelling juist was.

Inderdaad, deed vermoeden. Want het bleek niet juist. Sinds enige tijd, en ik meen precies te weten vanaf welk moment, is het behoorlijk mis met het fietsparkeren (dat weet ik natuurlijk omdat ik zelf ook weleens op de fiets kom). In toenemende mate staat mijn fiets compleet vastgezet door lukraak neergesmeten andere fietsen – en plotseling waardeer ik die parkeercoaches een stuk meer. Gemene deler van deze fietsen? De blauwe voorband. Het zijn vrijwel zonder uitzondering de berijders van swapfietsen die, zonder rekening te houden met andermans of zelfs met de eigen fiets, er een janboel van maken. Tja, dat krijg je blijkbaar als het én niet je eigendom is én kosteloos gerepareerd wordt. Een duidelijk gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Dat was in mijn tijd, met eigen fiets op eigen kosten, wel anders!  En dat is dan meteen rectificatie 3: ik word toch een ouwe rechtse zak…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands