Relatietest

15 apr 2021

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Precies een jaar geleden spraken advocaten de verwachting uit dat er door de coronacrisis een hausse aan echtscheidingen zou komen. Onlangs maakte demograaf Jan Latten aan de hand van de scheidingscijfers uit 2020 de balans op. De 3,2 miljoen echtparen in Nederland hebben in 2020 de coronacrisis goed doorstaan: er werd volgens de cijfers van het CBS in 2020 minder dan in vorige jaren gescheiden.

Het is nog te vroeg om op basis van de cijfers definitieve conclusies te trekken over de stand van het Nederlandse huwelijksleven tijdens de pandemie. Vertraging bijvoorbeeld in de afhandeling van echtscheidingsprocedures door corona kan een ander licht op de cijfers werpen.

Behalve de scheidingscijfers zijn er nu ook de voorlopige conclusie van het onderzoek in 2020 van Esther Kluwer (RU en UU) c.s. naar relaties en gezinnen tijdens de coronacrisis. De meerderheid van de respondenten in het onderzoek ervaart geen dan wel positieve veranderingen in relatie en gezin. Dat men positieve verandering ervaart, komt onder meer omdat men meer tijd samen doorbrengt en meer met elkaar deelt.

Mijn eigen onderzoek ondersteunt deze conclusie, n=1. In het begin van de coronacrisis vond ik het wel spannend: redden we dit? Waar pre-corona samen eten door de week een leuke meevaller was, zaten we ineens elke avond samen aan de eettafel in the Law Society. Van de weeromstuit bakte ik voor het eerst in m’n leven een cake en een week later een appeltaart. De cake lukte, de appeltaart was een beetje te zout. Maar huiselijk was het wel. Ik ontdekte ook dat koken niet eens zo moeilijk is, door er tijd in te steken bereik je een hoop. En dat geldt dus eigenlijk ook voor onze relatie. Wat vast meehelpt is dat we elke ochtend de deur achter ons dichttrekken om ieder zijns/haars weegs te gaan naar het werk.

Het onderzoek van Esther Kluwer krijgt een vervolg. Omdat de coranamoeheid en de stress kunnen toenemen met het voortduren van de crisis, is er in februari 2021 opnieuw een meting gedaan. De resultaten daarvan moeten nog worden gepubliceerd. Uit n=1 kan ik zeggen dat de stress inderdaad toeneemt. Het lijkt een kwestie van weken tot de samenleving stap voor stap open gaat. Mijn oude leven is weer onder handbereik. Vergaderingen en lezingen ’s avonds zijn niet meer thuis achter de laptop maar ergens in Nederland in een zalencentrum of restaurant op een plek waar ik nog nooit eerder kwam. Voor de relatietest van het afgelopen jaar zijn we cum laude geslaagd. Als de coronamaatregelen worden afgeschaald, betekent dit echter ook het afschalen van onze we-time. Weer een nieuwe relatietest…

Hoezeer ik het oude leven ook mis, dit coronajaar in mijn bubbel met mr. Law… het was heerlijk samen. Een prima oefening ook voor ons toekomstige leven als pensionado’s. Met pensioen gaan is toch een potentieel crisismoment in je relatie. En terug naar het oude leven dat we pre-corona leidden? Gelukkig zal dat stap-voor-stap gaan. Om weer te wennen aan meer lonesome en minder Lawsome.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!