Rookvrij

18 jun 2018

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Soms kan ik maar moeilijk geloven hoeveel er in relatief korte tijd veranderd is op de universiteit – al valt dat ‘relatief kort’ toch altijd weer tegen als ik in de spiegel kijk en daarin word aangestaard door een gerimpelde grijsaard. Maar goed, die veranderingen. Medio jaren tachtig, toen ik begon, zaten we nog nét verspreid over de stad, terwijl de gebouwen waarin we daarna terechtkwamen nu alweer onder de slopershamer zijn verdwenen. Studenten maakten hun aantekeningen in ‘collegeblokken’ – gewoon met pen op papier – in plaats van het woud aan laptops dat tegenwoordig in iedere collegezaal te vinden is en waarachter je als docent nog louter studenten kunt vermoeden. En er was geen Refter, maar gewoon een aantal kantines. En in die kantines, heus waar, daar werd gerookt.

In die kantines werd niet zo’n beetje gerookt… De hal van het Erasmusgebouw, waarin in vroegere tijden de kantine was gevestigd, stond blauw van de rook – een fijne combinatie met de lucht van de frituur, die bepaald niet na elke portie kroketten werd ververst. Tijdens colleges werd gewoon gerookt – op zijn minst door de docent, maar tijdens werkcolleges doorgaans ook nog wel door wat studenten. En later, als medewerker, ging het roken op de werkkamer gewoon door – nog lang nadat het officieel al niet meer mocht stak ik daar nog geregeld een peuk op, een keer zelfs vergezeld door de portier die kwam zeggen dat dat eigenlijk niet mocht en kwam waarschuwen voor het brandalarm.

Wie vertelt mij wat ik buiten wel of niet mag doen?

Het is allemaal allang voorbij – we gaan nu zelfs richting rookvrije campus, met hooguit een paar rookzones. Mij hebben ze er niet meer mee; ik heb alweer een aardig tijdje tabak van het roken. Maar de rebel in mij begint voorzichtigjes wel weer de kop op te steken. Niet meer mogen roken op het terras van het Cultuurcafé? Niet meer gewoon een peuk opsteken in de buitenlucht? Wie vertelt mij wat ik buiten wel of niet mag doen? Ik zou er bijna weer van gaan roken.

Gelukkig gaat het College van Bestuur niet botweg het roken verbieden, maar professionele begeleiding aanbieden aan rokers die willen stoppen. Misschien kunnen diezelfde professionals mij helpen met mijn rebellie…

1 reactie

  1. Rupke schreef op 8 augustus 2018 om 17:50

    Steek er gerust weer eentje op. Zolang ik jouw stinkende dampen maar niet hoef in te ademen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands