Roy Donders

06-04-2017, 09:12

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Na veertien afleveringen ‘Roy Donders: stylist van het Zuiden’ is er helaas weer een seizoen voorbij. Wekelijks heb ik genoten van het tv-verslag van het familie-imperium Donders bij SBS6. Hoewel de titel op het eerste gezicht lijkt te gaan over de persoon van Roy Donders, gaat de realitysoap eigenlijk over de familie Donders die samen aan het merk ‘Roy Donders’ werkt.

Roy startte zijn zakelijke activiteiten als eenmanszaak. Maar sinds 2014 heeft hij een heus concern ‘Donders Holding B.V.’ en ‘Rojami’s B.V.’ Zus Rian Besems-Donders heeft voor de verkoop van kinderkleding de eenmanszaak ‘Rijami’s Girls’. De zakelijke activiteiten lijken afzonderlijk van elkaar gevoerd te worden. Maar ik weet het zeker: de juridische schijn bedriegt.

Moeder Nel runt de outlet van zowel Roy als Rian. Vader Frans verbouwt het huis van Roy met assistentie van kleinzoon Jari. Zwager Johan is de chauffeur en beveiliger van Roy. Marvin (partner van Roy) werkt mee in de winkel en Rian vertrekt vóór de zomer met Roy naar Tilburg-centrum om onderdeel te worden van het Donders warenhuis. En ons oma en ons opa? Die zouden ook meewerken in het familiebedrijf als ze niet veel te oud zouden zijn. Ieder familielid bij de Donders heeft een eigen functie in het familiebedrijf. Daar is geen familiestatuut van de notaris voor nodig. Sterker nog: de Dondersclan is voor mij juist het voorbeeld van een gesmeerd lopend familiebedrijf met eigen waarden en normen. Tegenwoordig hebben familiebedrijven steeds vaker een familiestatuut waarin de onderlinge verhoudingen worden vastgelegd, de familiewaarden worden beschreven en de opvolging in het familiebedrijf wordt geregeld.

Bij de familie Donders gaat dat allemaal van eigens, zonder familiestatuut. Ze kennen niet alleen hun eigen rol, er is ook een duidelijke leider: moeder Nel. Zij kookt elke dag een Hollandse pot, iedereen schuift aan, en dan worden de familie- en bedrijfszaken besproken. Moeder Nel wordt ondersteund door vader Frans die ervoor zorgt dat er geen conflicten komen, want als ze zijn mening vragen zegt hij steevast ‘ik bemoei me eigen er nie mee’. Tel bij deze familievergaderingen nog de familievakanties, dinertjes bij Van der Valk en de gezamenlijke stacaravan en je hebt het recept voor een goed georganiseerd familiebedrijf.

Roy Donders is niet alleen mijn inspiratiebron op het gebied van familiebedrijven. Ook voor de uitwerking van de nieuwe huwelijksregels die op 1 januari 2018 ingaan. Die zijn hem op het lijf geschreven! Hoe dan? Dat bewaar ik nog even. Voor als Roy zijn Marvin trouwt.

Geef een reactie