Royaal

14-05-2018

Lucienne van der Geld is docent notarieel recht en juridisch directeur van Netwerk Notarissen @lucys_law Bekijk alle berichten van Lucienne van der Geld

Het wel en wee van hun Royals houdt de Britten dezer dagen nog meer bezig dan normaal. Kort geleden werd er een reserve-reserve-troonopvolger geboren en er is een koninklijk huwelijk in aantocht. Stof genoeg dus voor de Britse, maar overigens ook de Nederlandse media.

Naar verluidt maken prins Harry en Suits-actrice Meghan Markle geen huwelijkse voorwaarden (Daily Mail). In de Royal Family zijn huwelijkse voorwaarden ‘not done’. Überhaupt worden er in de UK niet zo veel huwelijkse voorwaarden gemaakt. De echtgenoten zelf of de rechter nemen maatregelen achteraf, dus bij een scheiding. Huwelijkse voorwaarden die je voorafgaand aan het huwelijk maakt zijn namelijk niet per se bindend; de rechter kan er bij de scheiding van afwijken.

Ongetwijfeld vindt de halfbroer van Meghan Markle het niet maken van huwelijkse voorwaarden een domme beslissing van Harry. Hij noemde onlangs het aanstaande huwelijk ‘de grootste fout uit de koninklijke huwelijksgeschiedenis’.  Markle zal bij een scheiding heus niet de helft van Buckingham Palace krijgen, maar zal ongetwijfeld met een royale ‘divorce settlement’ haar aftocht kunnen blazen.

Voorlopig is alleen de halfbroer van Markle aan het galbakken over de toekomstige prinses; de rest kijkt reikhalzend uit naar het sprookjeshuwelijk van aanstaande zaterdag. Haar schoonzus-to-be Catharine weet dat na een moment van algehele vreugde het publieke tij heel snel kan keren. De meest recente ervaring had ze na de geboorte van prins Louis. Door volledig in de make-up en met gestyled haar zeven uur na de bevalling op de trappen voor het ziekenhuis haar jongste telg te presenteren had ze een misdaad gepleegd jegens alle andere moeders op aarde.

Als ik Catharine was wist ik wel wat ik zou terugkaatsen op deze kritiek. De klagende vrouwen hoeven niet aan de wereldpers maar alleen aan een handjevol Insta-volgers hun boreling (al dan niet met zichzelf) te presenteren. Maar tja… Catharine mag vooral lachen en zwaaien en liever niet praten. Gelukkig kan Meghan Markle een beroep doen op haar acteerskills. She’s gonna need them.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands