column

Seksverbod

20 jun 2023

Volgens mij is het een overblijfsel uit de coronaperiode. Communiceren in ‘moeten’ en ‘niet mogen’.  Zo konden – kennelijk – de regels het beste worden overgebracht. Positieve communicatie lijkt sindsdien bijna te zijn verdwenen.

Ook de universiteit bleek aangestoken door de ferme communicatie uit de coronatijd. Een tijdje hadden de officials van de uni er een handje van om de e-mailbox van docenten vol te blazen met commando’s. Er werd soms zelfs geschreven ‘u dient’. Voor mij is dat de overtreffende trap van het ergste moeten. Gelukkig gaat het de laatste tijd een stuk beter met de ‘universitaire’ communicatie.

Ook na corona maakt de toon nog steeds de muziek. De overheid lijkt echter nog niet bij de juiste toon teruggekomen. Van overheidswege wordt er deze zomerweken onder meer via het nationale hitteplan verteld wat we allemaal moeten. Sterker nog: het hele hitteplan is in de gebiedende wijs geschreven. Als je al in dit slome weer zin zou hebben om wat te doen aan hittebestrijding, dan is die na het lezen van het hitteplan en andere overheidswaarschuwingen als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wat te denken van het seksverbod dat vorige week werd ingesteld in de duinen van Vrouwenpolder? De duinen daar zijn een populaire plek om ‘het te doen’. Maar volgens de gemeente zijn de duinen alleen bestemd voor natuurlijke activiteit. Dus worden stelletjes er geweerd met strenge borden en teksten. De toon en tekst die wordt gebruikt, zet juist aan om te komen kijken in de duinen van Vrouwenpolder wat daar allemaal te doen is en de daad bij het woord te voegen.

Toegegeven: de naam van de plek zit niet mee; daar valt weinig aan te doen. Maar stellen dat de duinen alleen bestemd zijn voor natuurlijk activiteit?!  Seks hebben is een natuurlijke handeling bij uitstek. Met het verbod draagt Vrouwenpolder uit dat veel stelletjes deze plek uitkiezen. Dan denken anderen toch al snel: this is the place to be. Lekker deze zomer iets doen wat niet mag!

Dus Vrouwenpolder: zouden jullie het niet over een andere boeg gooien? Een andere benadering waarin je niet over een seksverbod spreekt. Maar juist over de gevolgen van seks in de duinen. Iets met zand en schuren? Of maak een hondenuitlaatplaats in de buurt van de seksduinen. Vervang de boze borden dan voor een waarschuwingsbord met een hondendrol; dan is het ook zo over met de pret.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!