Terreincoach

11 nov 2019

PH neutraal PH-neutraal is medewerker van de letterenfaculteit Bekijk alle berichten van PH neutraal

Heel soms denk je zelfs als je zit te lezen op Voxweb dat je nietsvermoedend op de website van De Speld terecht bent gekomen. Een tijdje terug was weer zo’n moment. Onder de kop ‘Roken op de campus binnenkort écht verleden tijd’ las ik dat Radboud Services op zoek is naar tien terreincoaches – studenten die rokers moeten gaan attenderen op het feit dat ze op het universiteitsterrein niet mogen roken. Natuurlijk zagen we dit al jaren aankomen – na het verbod op roken in de gebouwen en in de eigen werkkamer gaat nu ook het roken in de buitenlucht eraan. Tenminste, op de terreinen die eigendom zijn van de universiteit. Rokers die een peukje willen opsteken mogen dat straks bijvoorbeeld niet meer doen op het Erasmusplein, maar wel op de Heyendaalseweg – slechts 10 (tien!) meter verderop en bijvoorbeeld in of bij het bushokje, waar anderen er veel meer last van hebben.

Maar goed, deze gekkigheid is een keer niet eens bedacht door onze eigen bestuurders, maar is afkomstig van het ministerie van Onderwijs, waar ik meen dat de zelf rokende Arie Slob heeft bedacht dat er voor het hele onderwijs dezelfde regels moeten gelden. Lekker overzichtelijk. En omdat kleuters op de basisschool (en hun leerkrachten en ouders/verzorgers) niet mogen roken op het schoolplein, mag dat ook niet op de universiteit. Het is een onthullend inkijkje in hoe er ten departemente wordt gedacht over de eigenheid van de diverse onderwijssoorten en het verschil in volwassenheid van de bezoekers van de terreinen, maar dat terzijde. Al is het wachten natuurlijk op een promotie door middel van een Cito-toets in plaats van de verdediging van een dissertatie.

Net als bij het hoofddoekverbod – pardon, verbod op gezichtsbedekkende kleding – kiest het CvB simpelweg voor uitvoering van deze maatregel. Sterker nog, er wordt dus zelfs in geïnvesteerd met de inzet van deze tien terreincoaches, die een rokende hoogleraar of wellicht zelfs decaan op zijn zwaktes moeten wijzen – een weinig benijdenswaardige taak, weet ik nog uit de tijd dat ik zelf rookte – en dan had ik nog niet eens zo’n positie. Gelukkig krijgt deze aanstaande Landwacht een training in moeilijke gesprekken met een acteur. Mag ik hierbij alstublieft al vast open solliciteren? Nee, niet als terreincoach natuurlijk – maar ik zou wel heel graag die acteur willen zijn!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!