column

Tropisch

12 apr 2022

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat er een oorlog voor nodig is om de temperatuur in de universitaire gebouwen een beetje naar beneden te krijgen. Ik zit me namelijk al jaren ongans te zweten in het zieke gebouw dat Erasmus heet, omdat daar een centraal systeem de temperatuur steevast boven de 21 graden jast – een temperatuur waarbij geen enkel levend meercellig wezen nog kan functioneren zonder om de haverklap in slaap te vallen. Dat overkomt mij tenminste met enige regelmaat, hoewel het heuse slapen nog wel meevalt – in tegenstelling tot het gapen. Dat is dus geen desinteresse, lieve mensen op de Zoom (in live-gesprekken valt het gelukkig mee), maar gewoon een fysiologische reactie op de tropische atmosfeer die in het Erasmusgebouw al jaren wordt gehandhaafd.

Maar nee, in plaats van het welzijn van de medewerkers voorop te zetten, is het een actie tegen Poetin, zodat wij als academische en vredelievende gemeenschap niet zijn oorlog tegen Oekraïne financieren. Blijkbaar gaan we voor een afkoelingsperiode, of misschien zelfs voor een koude oorlog – al moet ik zeggen dat vorige week de thermostaat in de hopelijk snel verdwenen torenflat gewoon nog strak op 21 stond.

En natuurlijk vind ik het prima als we Poetin een stok tussen de spaken kunnen steken en zijn oorlogsmachine tot stilstand kunnen brengen. Op alle denkbare manieren. Maar, vraag ik me dan af, waarom stond die thermostaat überhaupt nog zo hoog? Was de opwarming van de aarde niet al veel eerder een goede reden om misschien nog wel ver onder de 19 graden te gaan zitten – om te voorkomen dat we over een aantal decennia helemaal geen verwarming meer nodig hebben?

Het moet niet gekker worden dat de Russen met hun aanval op Oekraïne straks misschien blijken het klimaat gered te hebben – terwijl wij in het Westen tot die tijd helemaal niets deden. Niet voor het milieu en niet voor Oost-Europa. Schandelijk, schreef de man die ook pas twee weken geleden zijn thermostaat aanpaste. Gelukkig smelt de boter op mijn hoofd nu ietsje langzamer…

Lees alle columns van PH neutraal

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!