column

Uitgelopen

25 jul 2022

Hoe bevalt dat nou zo’n driedaagse Vierdaagse? Nou, ik moet zeggen dat ik de here op mijn blote knieën heb gedankt dat de organisatie besloot dag 1 te schrappen. Eerst vond ik het flauwekul – tot ik even naar de winkel was gefietst en bijkans onwel werd op de terugweg.

Achtendertig graden zijn geen kattenpis, net zomin trouwens als een graad of acht minder, ontdekte ik op woensdag, de eerste loopdag. Wat was ik blij en dankbaar met al die mensen langs de kant met waterpistolen, tuinslangen en watermeloenen. Wat ik als Vierdaagse-ontkenner nooit had meegekregen is dat dat festijn dus enorm leeft in de wijde omgeving en dat toeschouwers een kapitaal uitgeven aan versnaperingen die ze gratis uitdelen aan de lopers. Ik werd er eerlijk gezegd emotioneel van, van zo veel steun.

En dan dat lopen, van het ene extreme in het andere. Dag 2 (herstel: dag 1) een enorme hitte, dag 3 (herstel: dag 2) hoosbuien van heb ik jou daar. Drijfnat op de Zevenheuvelenweg was wel even een moment om te twijfelen aan het uitlopen, maar die twijfel was snel voorbij: natuurlijk moest ik dat kruisje halen.

Net zo als bijna 35.000 andere lopers, die  – dit is mijn grootste angst – verbazingwekkend weinig voor mijn voeten liepen. Op zo’n tachtig procent van de route kon ik gewoon mijn eigen tempo lopen, zonder ergernis om lomp in-de-weg-loop gedrag van medewandelaars. Mijn ergernis was daarmee nul, hetgeen mij ruimte gaf om te genieten van wat er wel was: het enorme feestgedruis langs de routes, de onderlinge gezelligheid van de lopers en de hartverwarmende intocht. Ik heb ooit wel eens applaus gekregen na afloop van een collegecyclus, maar aangemoedigd en toegejuicht worden door duizenden langs de kant is toch net even anders.

En dus staat de week van 18 tot en met 21 juli 2023 al geblokt in mijn agenda. Geen werk, geen vakantie. Want natuurlijk loop ik weer mee. Al is het maar om een keer een échte vierdaagse Vierdaagse te doen. Daarbij hoop ik dan dat de Voxredactie haar columnist dan wél met een spandoek vanaf de Erasmusloopbrug toejuicht, maar het ontbreken daarvan was, naast een blaar, het enige minpunt.

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!